ΤΟΠΙΚΑ

Μία ακόμη τοιχογραφία από την UrbanAct

μία-ακόμη-τοιχογραφία-από-την-urbanact-337581

Αυτή τη φορά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η τοιχογραφία – graffiti που φιλοτεχνείται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (οδός Μακρινίτσης), με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δημοτικής Συμβούλου, κ. Σούλας Μπαρτζιώκα, από την ομάδα UrbanActστο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας τα Σχολικά κτίρια», με τη συμμετοχή και των μαθητών του Σχολείου.

Πρόκειται για πρόγραμμα προώθησης της συγκεκριμένης μορφής «τέχνης του δρόμου», στοχεύοντας στον εμπλουτισμό του αστικού τοπίου με νέες παρεμβάσεις, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο διαδραστικής επικοινωνίας με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες.

Μέσα από τη φιλοτέχνηση θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό, οι μαθητές βλέπουν βήμα – βήμα ένα γκρίζο τοίχο να ξεδιπλώνεται σ’ ένα καμβά προβληματισμού και μηνυμάτων

Οπως είναι γνωστό, τοιχογραφίες – graffiti έχουν ήδη φιλοτεχνηθεί και στα 14ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, όπως και στο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, αποσπώντας τα ευνοϊκότερα σχόλια από την πλευρά των πολιτών. Κατά κοινή ομολογία, οι τοιχογραφίες που έχουν προκύψει έως τώρα, είναι πραγματικά αριστουργήματα που κοσμούν τα σχολικά κτίρια της πόλης μας.

Οπως δήλωσε η κ. Μπαρτζιώκα «επιδιώκουμε να ομορφύνουμε τους σχολικούς χώρους, να δώσουμε χρώμα στα ουδέτερα χρωματικά, κτίρια, να μεταμορφώσουμε το σχολικό περιβάλλον και να του προσδώσουμε χαρά, αισιοδοξία, διάθεση για δημιουργία, στοιχεία που εμπνέουν και προωθούν τη διαδικασία διδασκαλίας – μάθησης.

Τρέφουμε την πεποίθηση ότι η Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή κι εκδήλωσή της είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σχολείο, τόσο ως εικόνα, όσο και ως δημιουργία, προτρέπουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων να εμπλακούν στη φιλοτέχνηση των τοιχογραφιών – graffiti, ώστε να δημιουργήσουν ένα σχολικό περιβάλλον, όπως οι ίδιοι το επιθυμούν, ενώ μέσα από τα θέματα που επιλέγουμε για τις τοιχογραφίες, τους παρέχουμε ταυτόχρονα, ουσιαστικούς προβληματισμούς και μηνύματα, όπως η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, η διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και η καταπολέμηση της βίας.

Φιλοδοξούμε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί κάποια στιγμή και σε άλλα δημόσια κτίρια, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πόλης πιο όμορφης, καλαίσθητης και φροντισμένης, μέσα στην οποία η διαβίωση των πολιτών θα είναι ευχάριστη και ποιοτική» καταλήγει στη δήλωσή της η Σ. Μπαρτζιώκα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου