ΤΟΠΙΚΑ

Γιατροί δέχονται πιέσεις για την αναστολή της επίσχεσης

γιατροί-δέχονται-πιέσεις-για-την-ανασ-337000

Πρακτικές εκφοβισμού και τρομοκρατίας καταγγέλλει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νικ. Χαυτούρας

Εγκυκλίους και έγγραφα του 2012 «ξέθαψαν» Διοικητικοί παράγοντες υγειονομικών μονάδων στη Μαγνησία και άρχισαν να τα στέλνουν σε γιατρούς των Κέντρων Υγείας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς δεν δέχονται να δουλεύουν τσάμπα και να πραγματοποιούν δωρεάν εφημερίες από τον Γενάρη του 2015.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Τους ζητάνε να σταματήσουν την επίσχεση λέγοντας ότι είναι παράνομη, ότι δεν θα πληρωθούν και ότι θα ληφθούν σε βάρος τους πειθαρχικά μέτρα και θα ανασταλεί η υπηρεσιακή εξέλιξή τους.

Καταδικάζουμε την τρομοκρατία, τον φασισμό, τον εκφοβισμό από Διοικήσεις Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία», αναφέρει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας, καταγγέλλοντας ως ανήθικη και προκλητική τη συμπεριφορά όσων διακινούν την πολυσέλιδη γνωμοδότηση και την στέλνουν στους ιατρούς.

«Υπάρχει μια κλιμάκωση στις πιέσεις με τρόπο που ούτε η Χούντα θα έκανε. Βρήκαν κάποιες γνωμοδοτήσεις που βγήκαν στην εποχή Γεωργιάδη για να αμφισβητήσουν το δικαίωμα των απλήρωτων ιατρών στην επίσχεση εργασίας. Τους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατήσουν ζωντανά τα Κέντρα Υγείας σε ένα σύστημα που καταρρέει. Και παραμένουν όχι μόνο απλήρωτοι για τις εφημερίες από τον περασμένο Γενάρη αλλά καλούνται να καλύψουν και διάφορα κενά σε υγειονομικές μονάδες με αποσπάσεις ή μετακινήσεις.

Ενημερωθήκαμε για τη διακίνηση τέτοιων εγγράφων στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, στο οποίο είχαμε και το εξής πρωτοφανές ο Διοικητής του να εκδίδει ημερήσια διαταγή για αναστολή λειτουργίας περιφερειακών ιατρείων της περιοχής και μετά το σάλο που προκλήθηκε, να εκδίδει νέα ημερήσια διαταγή ανάκλησης της προηγούμενης.

Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα φαντάσματα του παρελθόντος, να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να εκφοβίσουν τους ιατρούς με απειλές ακόμη και για την υπηρεσιακή εξέλιξή τους. Εκτός από τη συμπαράστασή μας στους γιατρούς που βρίσκονται στο …μάτι της Διοίκησης, θα κινηθούμε άμεσα με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης και της ηγεσίας της 5ης ΥΠΕ εναντίον όσων πλήττουν τη Δημοκρατία μας και καταπατούν αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα», τονίζει ο κ. Χαυτούρας.

«Οι συνάδελφοι γιατροί τελούν σε νόμιμη επίσχεση εργασίας, η οποία προκλήθηκε και εξακολουθεί να υφίσταται από αποκλειστική υπαιτιότητα της Διοίκησης, και ορισμένα στελέχη της, ενεργώντας παράνομα, αυθαίρετα και καταχρηστικά, επιχειρούν με τη χρήση ψυχολογικής βίας, απειλών και εκφοβισμού, να εξαναγκάσουν την επιστροφή των εν λόγω ιατρών στα καθήκοντά τους, με τη χρήση πρακτικών και μεθόδων, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και ασφαλώς δεν τιμούν κανένα. Το ότι μετέρχονται απειλές ή/και επιχειρούν να εκφοβίσουν παντοιοτρόπως, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους θιγόμενους και δεινά δοκιμαζόμενους γιατρούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και να παραιτηθούν, έτσι, των αυτονόητων και εύλογων δικαιωμάτων τους, μας υποχρεώνει να διευκρινίσουμε ότι στην έννοια του μισθού, εντάσσεται και η αμοιβή που οφείλεται στον ιατρό, ως αντάλλαγμα των εφημεριών που πραγματοποιεί.

Το δικαίωμα επίσχεσης αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ανταπαίτησης του οφειλέτη.

Σε περίπτωση, επομένως, κατά την οποία ο εργαζόμενος έχει έναντι του εργοδότη του ληξιπρόθεσμη αξίωση από δεδουλευμένους μισθούς ή από άλλη αιτία, σχετική με την παροχή της εργασίας του, δικαιούται, εφόσον δεν προκύπτει κάτι άλλο από τη σύμβαση, να προχωρήσει σε επίσχεση της μελλοντικής εργασίας του, να αρνηθεί δηλαδή τη παροχή αυτής, μέχρις ότου ο υπερήμερος εργοδότης εκπληρώσει την υποχρέωσή του, καταβάλλοντας τις καθυστερούμενες αποδοχές.

Περαιτέρω, καταλήγει ο κ. Χαυτούρας, είναι νομικά αδιανόητη η θέση μερικών από τα μέλη της Διοίκησης, η οποία οδηγεί στο επικίνδυνο και εσφαλμένο συμπέρασμα, ότι οι ημέρες απουσίας του γιατρού, λόγω συμμετοχής του σε νόμιμη επίσχεση εργασίας, δεν συνυπολογίζονται ως πραγματικός χρόνος εργασίας και θα πρέπει να αναπληρωθεί».

Το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκο Χαυτούρα με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών των Κέντρων Υγείας.

«Από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση, εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη στον αγώνα των γιατρών των Κέντρων Υγείας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους αλλά και να πληρώνονται κάθε φορά στην ώρα τους. Οι γιατροί βρίσκονται για 3η βδομάδα σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 έως 8 μηνών από εφημερίες που εργάστηκαν. Η συμμετοχή ξεπερνά το 90% παρότι από τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ ασκούνται πιέσεις και απειλές ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και ότι θα έχουν συνέπειες στην εξέλιξή τους.

Σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν για το ότι οι γιατροί των Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ είναι μοναδική περίπτωση πανελλαδικά που παραμένουν απλήρωτοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι. Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα οι γιατροί να γίνονται μπαλάκι από Κ.Υ. σε Κ.Υ. μαζί βέβαια με όλα τα άλλα προβλήματα των ελλείψεων κύρια σε υλικά, ακόμη και τα στοιχειώδη.

Με αφορμή τη συνάντηση αναδείχτηκαν επίσης τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Βόλου όπως: απλήρωτες εφημερίες, ελλείψεις σε διάφορα υλικά και κυρίως σε γιατρούς που θα οξυνθούν όταν στο τέλος του χρόνου θα φύγουν οι 20 επικουρικοί γιατροί.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη κοινού αγώνα των Νοσοκομειακών γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων στην υγεία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες στην πόλη και στα χωριά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου