ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση στην κατάθεση στεφάνων

ενταση-στην-κατάθεση-στεφάνων-336424

Μήνυμα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των πολιτών, με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, έστειλαν εκπρόσωποι φορέων, κατά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, στην παραλία της πόλης, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στον Βόλο η παρέλαση ματαιώθηκε λόγω της υγειονομικής εικόνας της περιοχής, απόφαση που σηματοδότησε αντιδράσεις από μερίδα ατόμων, που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, προκαλώντας ένταση.

Οι εκδηλώσεις τιμής για τους ήρωες του ’40 περιορίστηκαν και φέτος στην τέλεση Δοξολογίας και στην κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων στην παραλία της πόλης, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται στην περιοχή και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δεδομένου ότι οι παρελάσεις ματαιώθηκαν, το «παρών» στην κατάθεση έδωσαν σημαιοφόροι και παραστάτες σχολείων.

Στην παραλία όμως είχαν συγκεντρωθεί περί τα 15 – 20 άτομα αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι με μεγάφωνο διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση ματαίωσης της παρέλασης. Οι ίδιοι αποδοκίμαζαν τους επισήμους κατά την κατάθεση στεφάνων, μιλώντας για «προδότες που ψήφισαν τα μνημόνια» και ότι «είναι υποκριτικό να τιμούν τους ήρωες του ‘40». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση που έκαναν, την ώρα που κατέθετε στεφάνι ο Δημήτρης Τσιμπανάκος ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία. «Χαιρετίσματα στη Φώφη», φώναξαν προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια.

Παρέμβαση από αστυνομικούς, οι οποίοι κατέσχεσαν από τους διαμαρτυρόμενους το μεγάφωνο και σακίδιο και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές, χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις, εκτόνωσε την κατάσταση.

Σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι φορέων έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την εθνική επέτειο και υπογράμμισαν την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Διαχρονικά θα πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την αληθινή ελευθερία και ενάντια σε κάθε ρατσιστική και φασιστική νοοτροπία. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση και να βγούμε νικητές», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Την κυβέρνηση στον Βόλο εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μάθουμε όλοι την ιστορία και να διδαχθούμε αυτή. Και σήμερα, όπως και τότε, με στιβαρή πολιτική ηγεσία, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, διεκδικούμε, πετυχαίνουμε, έχουμε ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία σημαντική, που υπολογίζεται» είπε, ενώ καταδίκασε τις αποδοκιμασίες, που σημειώθηκαν νωρίτερα από διαμαρτυρόμενους. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού και τήρησης των μέτρων. «Ο εμβολιασμός είναι το μεγάλο όπλο, που μας έδωσε η επιστήμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σχολίασε για τη ματαίωση των παρελάσεων.

Την ευχή να ήταν η τελευταία φορά, που η εθνική επέτειος γιορτάστηκε με περιορισμούς, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε τον λόγο των ειδικών, άνθρωποι θα συνεχίσουν να χάνονται άδικα», είπε.

«Αν θέλουμε να ανοίξουμε την κοινωνία, θα πρέπει να εμβολιαστούμε», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο:

«Τιμούμε τους προγόνους μας που ανάμεσα στη ζωή και την ελευθερία επέλεξαν να θυσιαστούν για την ελευθερία. Τιμούμε τους νεκρούς ήρωες που πολέμησαν τον φασιστικό και τον ναζιστικό ολοκληρωτισμό, υπερασπιζόμενοι τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των εθνών.

Στις πιο δύσκολες αποφάσεις του ανθρώπου, το εγώ υποτάσσεται στο εμείς. Και η ατομική βούληση υποχωρεί μπροστά στο συλλογικό καλό.

Υπερασπιζόμαστε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Η επέτειος του λακωνικά ηχηρού «όχι» στέλνει πάνω απ’ όλα μήνυμα εθνικής ενότητας. Είναι η ώρα, να εστιάσουμε και να συμβάλλουμε με ανοιχτή καρδιά και μυαλό, σε όλα αυτά που μας ενώνουν και μας πηγαίνουν μαζί, ασφαλείς πιο μπροστά, πιο ψηλά. ΟΧΙ, σε αυτά που μας διχάζουν και μας επιστρέφουν σε επικίνδυνες περιπέτειες».

Οι βουλευτές

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, αναφέρει στο δικό του μήνυμα:

«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ένα σύμβολο ελπίδας για το παρόν αλλά και για το μέλλον.

Αυτός ο συμβολισμός είναι που καθιστά την επέτειο του «όχι» διαχρονικά επίκαιρη και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, έχουμε ανάγκη να αντλήσουμε διδάγματα από το ένδοξο παρελθόν μας, ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

Από την πλευρά της η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η αντίσταση στον φασισμό δεν σταματά με τη καταδίκη της Χρυσής αυγής. Συνεχίζεται μέσα από τον αγώνα εναντίωσης σε κάθε μορφή φασισμού, σε κάθε μορφή υποτίμησης των εγκλημάτων του ή εξίσωσης των υποστηρικτών του με όσους πάλεψαν για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία.

Οσο ο φασισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία επιχειρούν να εμφανιστούν με άλλο μανδύα και σε άλλα κόμματα, ο αγώνας για μια κοινωνία δημοκρατίας, ισότητας και αλληλεγγύης παραμένει πάντα επίκαιρος».

Ο Αργύρης Κοπάνας στη Νέα Αγχίαλο

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Περιφερειακών Ενοτήτων Βόλου Αργύρης Κοπάνας στη Νέα Αγχίαλο ενώπιον δημοτών, μαθητών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. Ο κ. Κοπάνας αναφέρθηκε στα γεγονότα του έπους του ’40 στέλνοντας μηνύματα υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης.

Νωρίτερα ο κ. Κοπάνας παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νέας Αγχιάλου Βάσω Παρασκευοπούλου, την αντιδήμαρχο Τουρισμού Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και τους προέδρους του Αϊδινίου και των Μικροθηβών Δημήτρη Βαλκανιώτη και Νίκο Σταφυλοπάτη αντίστοιχα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου