ΤΟΠΙΚΑ

Πανδημία κορονοϊού σε μαύρο φόντο

πανδημία-κορονοϊού-σε-μαύρο-φόντο-334913

«Αυτή η πανδημία, αυτόν τον χειμώνα, θα είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων» τονίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και απευθύνουν καθημερινά εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη Μαγνησία παραπέμπουν πλέον στις μέρες του περασμένου «μαύρου» Νοέμβρη. Τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ανέρχονται σε τριψήφιο αριθμό, οι νοσηλείες από μέρα σε μέρα αυξάνονται κατακόρυφα και το «τσουνάμι» ανεμβολίαστων αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του τείχους ανοσίας του γενικού πληθυσμού.

Μπορεί σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ η Μαγνησία μαζί με τη Βοιωτία να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης, όμως σε επίπεδο επικράτειας η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 57,37%, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ποσοστό 55,41%. Την τρίτη αναμνηστική δόση έχει κάνει ποσοστό μόλις 2,58%, ήτοι 4.868 άτομα στη Μαγνησία.

Στο Αχιλλοπούλειο με την τρίτη δόση μέχρι ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου είχε εμβολιαστεί μόλις το 27,19% των υγειονομικών, δηλαδή συνολικά 258 εργαζόμενοι. Πρόκειται για 99 γιατρούς, 78 νοσηλευτές και 81 άτομα από το διοικητικό, τεχνικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

«Δίνουμε μια πολύ σοβαρή μάχη και νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο. Επιβάλλεται η πόλη να συστρατευτεί στην αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού και στην τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων, που είναι γνωστά σε όλους. Πρέπει οι πολίτες να ανταποκριθούν.
Αυτή η πανδημία, τον φετινό χειμώνα, θα είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας θα φτάσουν στη ΜΕΘ και στη διασωλήνωση. Είναι κρίμα. Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατευθούν», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής των ΤΕΠ και της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο.

Νέα κίνητρα για παθολόγους και πνευμονολόγους

Κατατέθηκε η τροπολογία για την παροχή κινήτρων σε παθολόγους και πνευμονολόγους ώστε να καλύπτουν εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.

Η ρύθμιση μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου, προκειμένου να καλυφτούν τα κενά σε παθολόγους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Ως ανώτατο όριο δαπάνης ορίζεται το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, για την κάλυψη των ως άνω εφημεριών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, ενώ με ΚΥΑ προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2022 έως 31.3.2022. καθώς και επιμέρους σχετικά ζητήματα (κατανομή ποσού, διαδικασία, έλεγχος διάθεσής του κ.λπ.).

Παρατείνεται η υποχρεωτικότητα στο ΕΣΥ

Με την ίδια τροπολογία ακόμη μετατίθεται για την 31η.12.2021 (έληγε σήμερα 31.10.2021), η καταληκτική ημερομηνία επαναξιολόγησης της εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, για το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία καθώς και του προσωπικού των οριζόμενων ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας.

Αυξημένη θετικότητα και 207 νέα κρούσματα

Χθες στη Μαγνησία καταγράφηκαν 207 θετικά κρούσματα με μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα τα 151.

Σύμφωνα με τα rapid tests που διενεργήθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέκυψαν 31 θετικά κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου Δήμου Βόλου, σε συνολικό αριθμό 455 δειγμάτων καταγράφηκαν 31 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 16 γυναίκες και 15 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σήμερα Κυριακή 31 Οκτωβρίου από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μαζική δειγματοληψία στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου στον Δήμο Βόλου.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει εκτοξευθεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου είναι πλέον εκρηκτική. Ηδη έχει αποφασιστεί να ανοίξει και τέταρτη κλινική για νοσηλεία ασθενών, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει σήμερα κιόλας καθώς προετοιμάζεται ο χώρος στον 5ο όροφο.

Στο Νοσοκομείο οι νοσηλείες ανέρχονται σε 75 στη ΜΕΘ κορονοϊού και στις κλινικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου