ΤΟΠΙΚΑ

Ραντεβού από Σεπτέμβριο ~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

ραντεβού-από-σεπτέμβριο-για-τον-αντικ-333954

Κοινό μέτωπο συστήνουν οι καταστηματάρχες της Θεσσαλίας απέναντι στα προβλήματα που τους ενώνουν, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα

Ραντεβού από Σεπτέμβριο για τον Αντικαπνιστικό Νόμο, δίνουν οι καταστηματάρχες εστίασης της Θεσσαλίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες, που πλέον επιτρέπουν την εστίαση των θαμώνων σε εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ανέβαλλαν για το ερχόμενο φθινόπωρο τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ωστόσο, ο χώρος της εστίασης τεντώνει… κεραίες με αφορμή πληροφορίες που θέλουν την επαναφορά των δημοτικών τελών από το 0,5% στο 2%. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε πανθεσσαλική συνέλευση του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας.

Οπως τονίστηκε πρόκειται για παράνομες προσαυξήσεις, που σε περίπτωση που ισχύσουν θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα για τους επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την κατακόρυφή πτώση των τζίρων τους, αλλά στο άμεσο μέλλον και τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τη GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων, εταιρείες συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων) που αξιώνει από τους καταστηματάρχες ποσά έως 15.000 ευρώ από τον καθένα για τη μουσική που έπαιζαν στα μαγαζιά τους την περασμένη πενταετία.

Σημειώνεται ότι στο Βόλο η GEA στράφηκε με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τουλάχιστον 20 ιδιοκτήτων καταστημάτων εστίασης, ζητώντας ποσά που κυμαίνονται από 250 ευρώ έως 3.000 ευρώ το χρόνο. Οι αποζημιώσεις της ίδιας εταιρείας στη Λάρισα, όπως ειπώθηκε στην πανθεσσαλική συνέλευση, ανέρχονται σε πολύ μικρότερα ποσά, που αφορούν τα 75 ευρώ για το 2013, τα 150 ευρώ για το 2014 και τα 15 ευρώ για κάθε ένα χρόνο από το 2012 και πίσω.

Οι σύλλογοι αποφάσισαν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των αξιώσεων της GEA. Κοινή πλεύση θα υπάρξει και για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, μετά την αλλαγή του Νόμου, βάσει του οποίου οι εμπορικές μισθώσεις ισχύουν για μια τριετία, αλλά και για το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, επιχείρηση που σύμφωνα με τους καταστηματάρχες καθίσταται… συνεταίρος τους, όταν οι λογαριασμοί κατανάλωσης ρεύματος αφορούν τις 2.500 έως 3.000 ευρώ το τετράμηνο.

Για το σύνολο των θεμάτων, όπως και αυτό των ανασφάλιστων επιχειρηματιών εξαιτίας των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, οι σύλλογοι θα συντάξουν κοινό υπόμνημα προς το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου