ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγές στις δομές του ΕΛΓΑ

αλλαγές-στις-δομές-του-ελγα-333043

Προανήγγειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού σε σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Στουπή πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αντικείμενο της σύσκεψης όπου συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί, γεωτεχνικοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς απ’ όλη τη Θεσσαλία καθώς και πλειάδα στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, ήταν η συζήτηση σειράς ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης (σ.σ. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός βρίσκεται στην Αθήνα όπου έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις σε υπουργεία με αντικείμενο το ΕΣΠΑ) στάθηκε στην ανάγκη αφενός επιτάχυνσης της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες στο σωστό τους ύψος, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αγρότη, καλύπτοντας όλους τους σημερινούς κινδύνους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Στουπής δήλωσε ότι θα υπάρξουν ορισμένες βασικές αλλαγές που διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ ως πραγματικά αποζημιωτικού οργανισμού και όχι επιδοματικού, τον χαρακτήρα που θα υποστηρίζει τη γεωργική παραγωγή και όχι τη διασφάλιση της εμπορευματικής αξίας.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τη δημιουργία δύο ταμείων εντός του ΕΛΓΑ, του ταμείου κτηνοτροφίας και του ταμείου φυτικής παραγωγής. Επίσης τις παρεμβάσεις στο έργο της εκτιμητικής διαδικασίας όπου ξεχωρίζουμε το έργο της πραγματογνωμοσύνης που αυτονομείται από το έργο της οικονομικής εκτιμητικής. Ορισμένες αλλαγές που σκεφτόμαστε είναι το πώς θα δομείται το ασφάλιστρο, να μην είναι δηλαδή οριζόντιο αλλά να χτίζεται και ορισμένες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στους εσωτερικούς κανονισμούς σε σχέση με προβλήματα που ήδη έχουν φανεί από την εφαρμογή των προηγούμενων.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, στη Θεσσαλία όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, υπάρχουν κάποια λίγα χρήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και εκκαθαρίζονται και πληρώνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου