ΤΟΠΙΚΑ

13.000 δότες μυελού οστών μέσα σε έναν χρόνο

13-000-δότες-μυελού-οστών-μέσα-σε-έναν-χρόνο-330895

Πληθαίνει το κύμα στήριξης που εκδηλώνεται προς τη «Φλόγα» από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς σε διάστημα ενός χρόνου έγινε συλλογή και τυποποίηση 13.000 δειγμάτων, τα οποία ενισχύουν αποφασιστικά την προσπάθεια δημιουργίας τράπεζας μυελού των οστών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η υπεύθυνη της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται την τελευταία πενταετία αποδίδει καρπούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ζωής, και συγκεκριμένα μυελού των οστών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα τις χρονιές 2015 – 2016.

Οι προσπάθειες που υλοποιούνται μέσα από τη χρηματοδότηση της «Φλόγας» θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο του περίπλου του Παγασητικού, την υπερπροσπάθεια που θα κάνουν αύριο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου οι δύο πρωταθλητές κωπηλασίας, Νίκος Σκιαθίτης και Κώστας Τσανταρλιώτης, οι οποίοι στηρίζουν με πολύ αγάπη το έργο της «Φλόγας».

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα βρίσκονται στην παραλία του Βόλου μέλη της ομάδας νοσηλευτών του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή», που αποτελεί μια δεξαμενή εγγραφής μη συγγενών εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η οποία λειτουργεί υπό το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το «Χάρισε Ζωή» δραστηριοποιείται πανελλαδικά και εγγράφει ενδιαφερόμενους εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος (πχ. λευχαιμία) ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις που έχουν ως μοναδική τους ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη.

Παράλληλα, στην παραλία του Βόλου θα βρίσκονται εθελοντές της «Φλόγας», και εξειδικευμένοι εθελοντές πάνω στην ενημέρωση και τη λήψη δειγμάτων σάλιου, από όσους επιθυμούν να γίνουν δωρητές μυελού των οστών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες της «Φλόγας», ενώ όπως αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου, έχει εκδηλωθεί μεγάλη προθυμία για προσφορά ζωής από τους ένστολους της περιοχής μας, οι οποίοι θα στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια που θα γίνει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην παραλία του Βόλου.

«Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο, αλλά μπορεί να γίνει και μέσω συλλογής κυττάρων από το αίμα, ενώ για να εγγραφεί ως εθελοντής δότης κάποιος το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου» υπογράμμισε η «ψυχή» του συλλόγου γονιών παιδιών με καρκίνο Μαγνησίας, ενώ σημείωσε ότι «είναι ευλογία να βρεθούν όλο και περισσότεροι πραγματικοί δότες μυελού οστών, και έτσι να καταφέρουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές, και κυρίως παιδικές ζωές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου