ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές με υποψήφιους… συνταξιούχους

εκλογές-με-υποψήφιους-συνταξιούχου-330249

Στις κάλπες επρόκειτο να προσέλθουν χθες εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ. Οι κάλπες ετοιμάστηκαν, τα παραβάν στήθηκαν, εκλογές όμως δεν έγιναν… Ο λόγος ότι τα ψηφοδέλτια ήταν παλιά και την ψήφο των εν ενεργεία εργαζομένων θα… διεκδικούσαν σε κάποιες περιπτώσεις συνταξιούχοι!

Εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων γίνονται κάθε δύο χρόνια. Οι κάλπες επρόκειτο να ανοίξουν μέσα στο 2020 για τη διαδικασία, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ, εκλογές δεν είχαν γίνει. Η θητεία των αιρετών μελών συνεχίζεται μέχρι σήμερα με παρατάσεις.

Αποφασίστηκε η διενέργεια των εκλογών, χθες, ωστόσο θα γινόταν με ψηφοδέλτια που είχαν καταρτιστεί τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, εκλογές δεν μπορούν να γίνουν με παλιά ψηφοδέλτια. Κι αυτό γιατί στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που σήμερα έχουν βγει στη σύνταξη ή άλλοι που μετακινήθηκαν ή αποσπάστηκαν.

Στην περίπτωση της Μαγνησίας, υπήρχαν τουλάχιστον πέντε συνταξιούχοι σήμερα εργαζόμενοι που περιλαμβάνονταν στα ψηφοδέλτια και θα… διεκδικούσαν την ψήφο εν ενεργεία εργαζομένων προκειμένου να τους εκπροσωπήσουν στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Το θέμα είχε απασχολήσει σε πανελλήνιο επίπεδο την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους, ωστόσο λύση μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης δεν είχε βρεθεί.

Με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, απέσυρε τους υποψηφίους από την εκλογική διαδικασία, ζητώντας άμεση ανανέωση των εκλογικών καταλόγων και κατάρτιση νέων ψηφοδελτίων.

Χθες, από κοινού οι τρεις παρατάξεις που θα λάμβαναν μέρος στις εκλογές, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, η Συσπείρωση Δημοτικών Υπαλλήλων «Απόστολος Πλαγεράς» και ανεξάρτητος, κατέθεσαν έγγραφο προς την εφορευτική επιτροπή διενέργειας εκλογών υπηρεσιακών συμβουλίων, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε, ότι με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων, αποσύρουμε όλους τους υποψήφιους και των τριών ψηφοδελτίων των παρατάξεων μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την οριστική ματαίωση και ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, με βάση και την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας (1/11/2021), μέχρι την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων των εργαζομένων και την οριστικοποίηση των ανανεωμένων εκλογικών καταλόγων».

Παράλληλα, ανάρτησαν ανακοινώσεις ότι οι εκλογές αναβάλλονται, βγάζοντας από τη… δύσκολη θέση μέλη της εφορευτικής επιτροπής που ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται στα πόστα τους, μπροστά από… κενές κάλπες και άδεια παραβάν, για «να μην υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα».

Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα και μετά την κατάρτιση νέων ψηφοδελτίων.

Σημειώνεται ότι το διάστημα 13 έως 17 Δεκεμβρίου, στη Μαγνησία έχουν προσδιοριστεί και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων των δήμων στην ομοσπονδία και στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου