ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση για τα αγριογούρουνα

παρέμβαση-για-τα-αγριογούρουνα-328744

Από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου στο Δασαρχείο – Σοκ για κάτοικο που είδε 27 μαζεμένα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του

Παρέμβαση στο Δασαρχείο πρόκειται να κάνει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνας για το πρόβλημα των αγριογούρουνων που καταστρέφουν καλλιέργειες, φθάνουν μέχρι τις αυλές σπιτιών σε αναζήτηση τροφής και επιτίθενται ακόμη και σε οικόσιτα ζώα. Το θέμα είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, στον απόηχο επίθεσης αγριογούρουνων σε σπίτι στην περιοχή της Μηλίνας, όπου μία γάτα και ο ένας από τους δύο σκύλους του ιδιοκτήτη, τραυματίστηκαν θανάσιμα από αγριογούρουνα.

Κάτοικοι στα χωριά του Νοτίου Πηλίου, ακόμη και στο Τρίκερι, βρίσκονται με τα όπλα παρά πόδα. Τα βράδια αναγκάζονται να βάζουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι υπό το φόβο επιθέσεων, ενώ οι ίδιοι φοβούνται να βγουν έξω από τις αυλές των σπιτιών τους.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους, όμως κανένας φράκτης δεν είναι αρκετός για να σταματήσει την… επέλαση. Ούτε καν τα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετήσει κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής για να κρατούν μακριά τα αγριογούρουνα δεν είναι αρκετά πλέον. Αρκετοί εγκατέστησαν κανονάκια. Είναι ένα σύστημα που βγάζει ήχο σαν πυροβολισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τον έχουν συνηθίσει και πλέον τον αψηφούν.

Τα αγριογούρουνα, δεν περιορίζονται στο δασικό περιβάλλον. Σύμφωνα με κατοίκους, κατεβαίνουν ακόμη και στα χωριά σε αναζήτηση τροφής και νερού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μηλίνα, στην περιοχή Αλυκή, περίοικος είδε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του μαζεμένα 27 αγριογούρουνα, να πίνουν νερό από ρυάκι που έχει σχηματιστεί από το αντλιοστάσιο της περιοχής.

«Το πρόβλημα είναι σε γνώση μας. Έχουμε κάνει τις επισημάνσεις μας και θα κάνω και προσωπική παρέμβαση στο Δασαρχείο για επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για το αγριογούρουνο, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες και ανθρώπινες περιουσίες που κινδυνεύουν. Αυτή την περίοδο που γίνονται αγροτικές εργασίες, κινδυνεύουν ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι», σημείωσε ο κ. Φορτούνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου