ΤΟΠΙΚΑ

Απέχουν αύριο Πέμπτη από κάθε εργασία οι φοροτεχνικοί

απέχουν-αύριο-πέμπτη-από-κάθε-εργασία-32828

Σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή προχωρούν αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της πανελλήνιας ομοσπονδίας οικονομολόγων ελευθέρων επαγγελματιών Ελλάδας, οι φοροτεχνικοί της Μαγνησίας.

Στα αιτήματα του κλάδου των φοροτεχνικών περιλαμβάνεται η παράταση των φορολογικών δηλώσεων Νομικών Προσώπων μέχρι 31.08.2020, των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων μέχρι 30.09.2020 και των δηλώσεων ακινήτων Ε9 για μεταβολές του προηγούμενου έτους μέχρι την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών Προσώπων, δηλαδή μέχρι 30.09.2020. «Να μην καθορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, λόγω covid19, σε νέες ή επαναλειτουργούσες πλατφόρμες. Οι αντοχέςμας έχουν όρια. Μετατρέψαμε το «Μένουμε Σπίτι» σε «Μένουμε Γραφείο», να μην γίνει «Πεθαίνουμε Γραφείο». Να πάψει να ισχύει η λογική της χρήσης των κωδικών taxis σε πλατφόρμες άσχετες με τη φορολογική διοίκηση γιατί όλοι συνδέουν την χρήση αυτών των κωδικών με εργασία την οποία είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώσει ο λογιστής και απαιτούν να είμαστε γνώστες όλων των διαδικασιών που ανακοινώνει το κάθε υπουργείο», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση οι φοροτεχνικοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους θα πρέπει επίσης να ανασταλούν επ’ αόριστο οι υποβολές παραστατικών στο my data. «Δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να υλοποιηθεί αυτή η υποχρέωση των επιχειρήσεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ζητούν ακόμη να παραμείνουν μόνιμα ανοικτές οι πλατφόρμες για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις Φ.Ε. 2019 και όλων των προηγούμενων ετών, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο τμήμα μητρώου και επίσης να ανοίξουν άμεσα οι Δ.Ο.Υ . για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επαγγελματίες και να λύνονται άμεσα τα προβλήματα.

«Δεν μπορεί οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις επιχειρήσεις και στο δημόσιο να βρίσκουν σφραγισμένες πόρτες ή ραντεβού μετά από 15 ημέρες», παρατηρεί ο κλάδος των οικονομολόγων ελευθέρων επαγγελματιών. Στο ίδιο πλαίσιο τίθενται επίσης αιτήματα, προς τα υπουργείο εργασίας για την ασάφεια εγκυκλίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρερμηνείες που έχουν όμως συνέπειες στις επιχειρήσεις, αλλά και προς το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στο οποίο γίνεται σύσταση η εξυπηρέτηση των υπηρεσιών στα αιτήματα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες να είναι άμεση.

«Οι πολυάριθμες υποχρεώσεις που καλείται να ανταποκριθεί ο κλάδος μας εντός σύντομου χρονικού διαστήματος , υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές μας. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να αντιληφτούν ότι όταν καθυστερούν τρεις μήνες και πλέον να εκδώσουν μια υπουργική απόφαση, δεν μπορούν να ζητούν 6 εργάσιμες προθεσμία για να ανταποκριθεί ο κλάδος μας και να εξυπηρετήσει όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τοπικός σύλλογος απευθύνοντας κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου