ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

εγκαινιάζεται-το-μεγαλύτερο-ηλιακό-ρ-328099

Το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα με ακρίβεια λεπτού, θα εγκαινιαστεί αύριο, στο προαύλιο του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για το πόνημα 23 μαθητών του τμήματος Β1 της σχολικής χρονιάς 2013- 2014 και του καθηγητή τους Δημήτρη Μπλατσή, που ολοκληρώθηκε και αποτελεί την «κληρονομιά» των απόφοιτων -σήμερα- μαθητών προς τους συμμαθητές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα εγκαίνια του ηλιακού ρολογιού, που έχει χωροθετηθεί στην αυλή του 2ου Γενικού Λυκείου, θα γίνουν στις 9 το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου. Το έργο θα παρουσιάσουν οι μαθητές που το υλοποίησαν και ο υπεύθυνος καθηγητής, Δημήτρης Μπλατσής. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διονύσης Βαβουγιός.

Η κατασκευή του ηλιακού ρολογιού αποτελεί την ολοκλήρωση ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος αστρονομίας και μαθηματικών. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους – μαθηματικού Δημήτρη Μπλατσή, 23 μαθητές εφάρμοσαν αρχές από τα μαθήματα της αστρονομίας και των μαθηματικών για την κατασκευή του ηλιακού ρολογιού.

Η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα «ζωντανό» μάθημα αστρονομίας και μαθηματικών που φέρει την υπογραφή των ίδιων των μαθητών του σχολείου, των: Ελένη Ασπροπούλου, Θωμάς – Χρήστος Βασιλούλης, Μιχάλης Γεωργατζής, Αγγελος – Δημήτρης Γεωργιάδης, Βαγγέλης Διανέλλος, Καλλιόπη Ζαμηλούδη, Βιργινία Καναβούρη, Αγησίλαος Καπατσέλος, Ιουλία Κυριαζίδη, Γεωργία Λάζου, Απόστολος Παππάς, Ιωάννα Πιτσάβα, Νικόλαος- Αλέξανδρος Ρηγανάς, Γεωργία – Νεκταρία Σιάτρα, Βασιλική Σταϊκούδη, Παναγιώτα Στελλάκη, Ευαγγελία Τάκη, Θωμάς Τσιριγωτάκης, Γεωργία Τσιρογιάννη, Νικόλαος Φιλίππου, Γεώργιος Φιλοσόγλου, Αθανάσιος Χιλντεπάτογλου και Βασιλική Χουλιάρα.

Το ρολόι του 2ου ΓΕΛ έχει διαστάσεις 6Χ8 μέτρα. Οι μαθητές κατάφεραν να δημιουργήσουν το καντράν στο οποίο αποτυπώνεται η ώρα και μάλιστα με ακρίβεια λεπτού. Εκτός από το καντράν που δείχνει την ώρα, υπάρχει επίσης μια καμπύλη που λέγεται εξίσωση του χρόνου, που μετατρέπει την ηλιακή ώρα σε ώρα Ελλάδος. Υπάρχει ένα διάγραμμα που λέγεται ανάλημμα του ήλιου που δείχνει σε κάθε ημερομηνία σε ποιο ύψος βρίσκεται ο Ηλιος, Βόρεια ή Νότια από τον Ισημερινό. Υπάρχει ακόμη διάγραμμα της Εκλειπτικής, με τους αστερισμούς του ουρανού. Το πλέξι γκλας που περιβάλλει το συρματόσχοινο που δείχνει την ώρα, έχει διακοσμηθεί με μία μακέτα που δείχνει πού στοχεύει το Ηλιακό Ρολόι, δηλαδή στο Βόρειο Πολικό Αστέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου