ΤΟΠΙΚΑ

«Μας χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης»

μας-χρησιμοποιούν-ως-μέσο-πίεσης-328022

Αναστάτωση και δυσφορία πυροδοτούν στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία τα νέα μέτρα, με τους εμπόρους να υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας με αφορμή τον ελεγκτικό ρόλο που επωμίζονται από μεθαύριο Σάββατο. «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι μας χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους σε πρόστιμα» δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, προαναγγέλλοντας κινήσεις διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα μέτρα που τίθενται μεθαύριο σε ισχύ, οι έμποροι καλούνται να ελέγχουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά των πελατών που εισέρχονται στα καταστήματά τους, με τους ανεμβολίαστους να επιδεικνύουν απαραιτήτως αρνητικό rapid ή PCR test.

Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγανάκτηση των συναδέλφων του, ο κ. Οντόπουλος επισημαίνει ότι «το λιανεμπόριο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές και μας μετατρέπει από εμπόρους σε ελεγκτές, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους σε μεγάλα πρόστιμα. Το γεγονός ότι η πολιτεία προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ, τα οποία εμπορεύονται εκτός από τρόφιμα και άλλα πολλά συναφή είδη με εμάς, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό».

Φόβοι εκφράζονται, στο μεταξύ, για μείωση της κίνησης και του τζίρου των καταστημάτων, λόγω των νέων μέτρων που ενδέχεται να δημιουργήσουν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εμπόρους και καταναλωτές, με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου να θέτει μετ’ επιτάσεως, τρία βασικά αιτήματα.

«Σαφώς θα υπάρξει μείωση της αγοραστικής κίνησης από αυτή την ενέργεια και κατ’ επέκταση του τζίρου και είναι καιρός η κυβέρνηση να εξετάσει τρία καίρια θέματα. Να εξασφαλιστεί άμεσα χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης και κάλυψης των επιταγών που βγήκαν από την αναστολή, να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος του έτους και η επικείμενη επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα».

Υπέρ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τάσσεται σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, σφοδρές αντιρρήσεις σχετικά με την μεθοδολογία που ακολουθείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Σαφώς η υγεία των συμπολιτών μας πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα, όμως δεν πρέπει να το επωμιστεί αυτό η μικρομεσαία επιχείρηση, και ιδιαίτερα όταν τα νέα μέτρα αντιμετωπίζουν το εμπόριο με δύο μέτρα και δύο σταθμά» επισημαίνει ο πρόεδρος.

Ανησυχία στον Αλμυρό

«Μας ξάφνιασαν οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο» αναφέρει ο πρόεδρος των εμπόρων του Αλμυρού Παναγιώτης Μπούντης, ενώ σημειώνει ότι «δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλους τομείς του εμπορίου που εξαιρούνται, όπως τα σούπερ μάρκετ».

«Πάλι εμείς στιγματιζόμαστε, σαν να είμαστε επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν το πρόβλημα και κάποιοι μένουν στο απυρόβλητο. Θεωρώ βασικά ότι αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποδοτικότητα, διότι είναι πολύ ανέφικτο και να ελεγχθεί ο κόσμος και ο κάθε καταστηματάρχης να έρθει σε αντιπαράθεση και σε ρήξη με τον πελάτη, καθώς επωμίζεται τον ρόλο του ελεγκτή. Περάσαμε δύσκολο χειμώνα πέρυσι, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις καλύπτονταν με χίλιες προσπάθειες απ’ όσους μπορούσαν, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θεωρούσαμε ότι τώρα ήταν η ευκαιρία μας να αρχίσουμε σιγά – σιγά να ανεβαίνουμε» σημειώνει ο κ. Μπούντης.

Μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό των συναδέλφων του, επισημαίνει ότι «τα νέα μέτρα αποτελούν τροχοπέδη και θεωρώ ότι είναι αψυχολόγητη όλη αυτή η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν θα έχει αποτελέσματα. Ελπίζω η κυβέρνηση να το σκεφτεί καλύτερα και να εξαιρέσει, ίσως, το λιανεμπόριο. Δεν πρέπει να τα βάζουμε όλα σε οριζόντια μέτρα. Αυτή είναι η άποψή μου».

Αντιδράσεις στα νησιά

Κύμα προβληματισμού και αντιδράσεων εκδηλώνεται, την ίδια στιγμή, και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τους εμπόρους να είναι ανάστατοι και έκπληκτοι, ταυτόχρονα, με τις εξελίξεις.

«Επραξα ως όφειλα ως πολίτης, εμβολιαστήκαμε εγώ και η οικογένειά μου και το προσωπικό επίσης, τηρώντας, παράλληλα, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μπω στη διαδικασία του ελέγχου των υγειονομικών πιστοποιητικών του καθενός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας και θεωρώ ανέφικτα στην εφαρμογή τους τα νέα μέτρα, τα οποία θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις επιχειρήσεις μας» υπογραμμίζει η Μάχη Κλωνάρη, πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.

«Η πολιτεία μάς αναθέτει μια ευθύνη που δεν μας αναλογεί, διότι από την πλευρά μας πράξαμε αυτά που οφείλαμε σαν πολίτες, αλλά δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν τι να κάνει. Με βάζουν στη δυσάρεστη θέση να αστυνομεύω και να τσακώνομαι με τον πελάτη που έρχεται στο κατάστημά μου. Πως θα κρατηθεί η επιχείρηση» διερωτάται η ίδια.

Συλλογική ευθύνη

Προβληματισμένη εμφανίζεται, ταυτόχρονα, η Αθηνά Ντάκη, πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου, γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Γλώσσας – Λουτρακίου και Νέου Κλήματος, εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι «είναι πολύ δύσκολο, ειδικά σε μικρά μέρη, να λειτουργούμε και ως ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν βλέπω, όμως, άλλο τρόπο για να εμβολιαστεί τελικά ο πληθυσμός και να κλείσει επιτέλους αυτός ο κύκλος, γιατί η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να κλείσει ένας κύκλος ο οποίος είναι τραγικός».

Αντιμετωπίζοντας πολύπλευρα το θέμα, με βάση τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, η κ. Ντάκη τονίζει ότι «ακούγεται περίεργη η συγκεκριμένη προσέγγιση της πολιτείας, ως φιλοσοφία, αλλά δεν ξέρω τι άλλο τρόπο μπορούμε να βρούμε για να προστατεύσουμε κατ’ αρχάς τους εαυτούς μας, να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Αν η συλλογική συνείδηση δεν λειτουργεί αυτόματα και πρέπει να μας επιβληθεί, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος τελικά. Προστατεύουμε κατ’ αρχάς τους εαυτούς μας και τις οικογένειές με αυτό τον τρόπο».

Κοινή ανακοίνωση των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Αντίθετοι και αγανακτισμένοι δηλώνουν οι επαγγελματίες που ανήκουν στους Εμπορικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στο λιανεμπόριο.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν: «Η περίοδος του lock down δεν έκλεισε μόνο προσωρινά τις επιχειρήσεις αλλά έβαλε λουκέτο σε πολλές από αυτές και δεν μας επέτρεψε να επανέλθουμε όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά πολλοί από μας ούτε στα μαγαζιά μας. Οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στις οποίες και λόγω μεγέθους δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός, ακολούθησαν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με γνώμονα την υγεία όλων, εργοδοτών, υπαλλήλων και πελατών χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής επικινδυνότητας σημεία διασποράς του κορονοϊού και επωμίστηκαν το βάρος της δημόσιας υγείας κλείνοντας τις επιχειρήσεις με μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος».

Η νέα ανακοίνωση για υποχρέωση επίδειξης rapid test κατά την είσοδο στο κατάστημα «μας βρίσκει αντίθετους κι αγανακτισμένους, διότι θεωρούμε ότι το λιανεμπόριο χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές και μας μετατρέπει από εμπόρους σε ελεγκτές αφήνοντας μας εκτεθειμένους σε μεγάλα πρόστιμα» τονίζουν οι συνυπογράφοντες την ανακοίνωση.

Εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους, οι έμποροι της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, εκτιμούν ότι «προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ, τα οποία εμπορεύονται εκτός από τρόφιμα και πολλά συναφή είδη με καταστήματα λιανεμπορίου δημιουργώντας καταφανή αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, το μέτρο αυτό σηματοδοτεί για ακόμη μια φορά τον περιορισμό στις εμπορικές επιχειρήσεις, το οποίο συνεπάγεται μείωση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου και μάλιστα σε μία περίοδο, που ο κάθε έμπορος ευελπιστεί να ανακάμψει και να δει τα ταμεία του να μεγαλώνουν. Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όταν υπάρχει επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας και καμία άλλη αντοχή στον «εμπαιγμό» των μέτρων».

Απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση, τονίζουν ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα, να «σκανάρει» εξονυχιστικά τα πιστοποιητικά της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με μέτρα που στηρίζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Κατά κύριο λόγο πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης και κάλυψης των τραπεζικών επιταγών, που σκάνε σαν βόμβες μετά τη λήξη τους. Δεύτερον, να ανασταλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος τους έτους. Τρίτον, η επικείμενη «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» να μετατραπεί σε «Μη Επιστρεπτέα».

Αναμφισβήτητα, η υγεία των συμπολιτών μας είναι πρώτιστο μέλημα το οποίο όμως δεν πρέπει να επωμιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση, όταν τα νέα μέτρα διακρίνουν το εμπόριο με «δυο μέτρα και δυο σταθμά»».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου