ΤΟΠΙΚΑ

Επείγουσα διακομιδή βρέφους στη Λάρισα

επείγουσα-διακομιδή-βρέφους-στη-λάρι-327966

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μαγνησία, που βιώνει ίσως τη χειρότερη επιδημιολογικά περίοδο από την έναρξη της πανδημίας. Στο Νοσοκομείο Βόλου τέθηκε σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανοίγουν διαρκώς νέες κλινικές για περιστατικά COVID-19 και τα επιπλέον κρεβάτια γεμίζουν στην επόμενη εφημερία. Οι ιδιωτικές κλινικές, που κλήθηκαν να συνδράμουν, προσθέτουν εκτάκτως επιπλέον κλίνες.

Προχθές το βράδυ στο Νοσοκομείο Βόλου σήμανε κόκκινος συναγερμός όταν μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική Κλινική ένα βρέφος 3,5 μηνών με κορονοϊό. Το νεογνό παρουσίασε σοβαρή αναπνευστική δύσπνοια. Οι γιατροί με βάση τις εντολές που έχουν πάρει από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ζήτησαν να γίνει επείγουσα διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τη διαχείριση κρουσμάτων που αφορούν σε παιδιά και χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση της Μαγνησίας είναι ραγδαία. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 2,7% με μέσο όρο πανελλαδικά στο 1,96%. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 242 μολύνσεις, ενώ υψηλή είναι η θετικότητα και στα rapid test.

Με τη ΜΕΘ κορονοϊού να είναι γεμάτη είναι θέμα χρόνου τα επόμενα περιστατικά που θα χρειαστούν διασωλήνωση να διακομίζονται σε διάφορους νομούς, από τα Γιάννενα μέχρι την Αθήνα.

«Ολα αυτά έχουν μια οροφή. Από την πλευρά μας, κάνουμε μια αναδιάταξη των κλινικών, που θα μας δώσει μερικές κλίνες επιπλέον από τις 88 που είναι ασφυκτικά γεμάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, επικεφαλής στα ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος, περιγράφοντας ως δραματική την κατάσταση τις τελευταίες μέρες.

Πενήντα άτομα σε κάθε εφημερία – 10 εισαγωγές

Σε κάθε εφημερία η προσέλευση ξεπερνά τα 50 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% θα χρειαστεί εισαγωγή. «Στην κάθε εφημερία έχουμε 10 εισαγωγές. Γεμίζουν τα κρεβάτια από τη μία στιγμή στην άλλη», λέει ο ίδιος.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες αποφασίζονται διαρκώς αναδιατάξεις των χώρων για να εξασφαλίζονται επιπλέον κρεβάτια.

Οσο όμως η κοινωνία είναι ανοιχτή και έχουμε αυξημένα περιστατικά εκτός κορονοϊού τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. «Δεν είναι δίκαιο για έναν εμβολιασμένο να μην κάνει επέμβαση για χολή επειδή τα νοσοκομεία ασχολούνται μόνο με COVID», σημειώνει ο κ. Καραμέτος.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου επιχειρείται να γίνει ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό, με μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, που περιορίζουν δραστηριότητες και ωράρια, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την 5η ΥΠΕ, να γίνει νέα συζήτηση για ένταξη επιπλέον κλινών από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέσσερις κλινικές COVID-19, με 80 κρεβάτια σε ανάπτυξη, 12 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ, οι 8 εκ των οποίων ΜΕΘ COVID, και τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, συνθέτουν την εικόνα στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, όπου γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μεγάλη μάχη.

Οι γιατροί εκτιμούν πως οι τονωτικές «ενέσεις» από τα Κέντρα Υγείας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και ζητούν την έκτακτη μετακίνηση παθολόγων από περιοχές της χώρας που δεν έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και από νησιά.

Στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα προσκλήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό για να προεδρεύσει σε σύσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ σε κλίνες στα νοσοκομεία Λάρισας και Μαγνησίας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι δύο νομοί «φλέγονται» από κορονοϊό.

55 νέα κρούσματα στα rapid tests

Συνολικά 55 νέα κρούσματα προέκυψαν κατά τις χθεσινές δειγματοληψίες για τον κορονοϊό που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μαγνησία.

Σε συνολικό αριθμό 90 δειγμάτων στη Σκιάθο καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν δύο άντρες με διάμεση ηλικία τα 18 έτη.

Σε συνολικό αριθμό 371 δειγμάτων στην ΠΕ Μαγνησίας καταγράφηκαν 16 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε οκτώ γυναίκες και οκτώ άντρες με διάμεση ηλικία τα 45 έτη, ενώ σε σύνολο 317 δειγμάτων στο Πανθεσσαλικό καταγράφηκαν 20 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 10 γυναίκες και 10 άντρες με διάμεση ηλικία τα 30 έτη.

Στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου σε συνολικό αριθμό 382 δειγμάτων καταγράφηκαν 17 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε έξι γυναίκες και 11 άντρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη, ενώ τέλος στη Νέα Αγχίαλο σε σύνολο 38 rapid test τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.

Πού θα γίνουν σήμερα έλεγχοι

Σήμερα στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων θα γίνουν έλεγχοι στα εξής σημεία:

*08:00-16:00μαζική δειγματοληψία στα ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου

*08:00-14:00 μαζική δειγματοληψία στην ΠΕ Μαγνησίας

*08:00-14:00 μαζική δειγματοληψία στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ

*08:00-14:00 μαζική δειγματοληψία στην ΤΟΜΥ Ιωλκού

*08:30-10:30 μαζική δειγματοληψία στη Ζαγορά (πλατεία Αγ. Κυριακής)

*11:00-13:00 μαζική δειγματοληψία στην Τσαγκαράδα

*08:30-10:00 μαζική δειγματοληψία στις Μηλιές

*11:00-13:00 μαζική δειγματοληψία στην Αργαλαστή

*08:00-14:30 μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι Σκιάθου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου