ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα ο Βιολογικός Καλών Νερών

στον-αέρα-ο-βιολογικός-καλών-νερών-327925

Αλληλογραφία μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου, το περιεχόμενο της οποίας «μαρτυρά» ότι το μεγάλο έργο του Βιολογικού Καλών Νερών, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, είναι στον αέρα, αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου η μείζονα αντιπολίτευση. Βάσει των εγγράφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για πιθανή απένταξη του έργου επειδή καθυστερεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μιλτιάδης Παπαδημητρίου έβαλε στο «κάδρο» των υπευθύνων για το «προαναγγελθέν ναυάγιο» και την ίδια την αντιπεριφερειάρχη, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Παπαδημητρίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, από τον Μάρτιο 2021, έχει ζητήσει από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου συγκεκριμένες ενέργειες για να καταστούν επιλέξιμες δαπάνες έργων που συνδέονται άμεσα με τον Βιολογικό. Συγκεκριμένα ζητούσε αποφάσεις και στοιχεία, προκειμένου να ενταχθούν στον φάκελο του έργου, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των ιδιωτικών συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου εμφανίζεται να μην έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Σύμφωνα με προχθεσινό έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη προς τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, ο δήμος δεν έχει απαντήσει για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και «κωλυσιεργεί την ένταξη και δημοπράτηση του έργου». Η ίδια ζητά την άμεση αποστολή των σχετικών εγγράφων ή σε διαφορετική περίπτωση, απόφαση ανάληψης από πλευράς του δήμου της δαπάνης για τις ιδιωτικές συνδέσεις. «Σε κάθε άλλη περίπτωση είστε υπεύθυνος για πιθανή ανάκληση της απόφασης ένταξης λόγω αδυναμιών εκτέλεσης της πράξης, σύμφωνα με τους όρους. Η όποια καθυστέρηση από μέρους σας, είναι επιζήμια για την υλοποίηση του έργου», σημειώνει στο έγγραφό της η κ. Κολυνδρίνη, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου απένταξης του έργου του έργου του Βιολογικού Καλών Νερών και καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο τον δήμαρχο, Μιχάλη Μιτζικό.

Παρουσιάζοντας την αλληλογραφία, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για «συμπαιγνία από τον δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη που εξελίσσεται τα τρία τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, το έργο θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί εδώ και 1,5 χρόνο. «Δύο χρόνια φωνάζουμε για τον κίνδυνο απένταξής του. Τα έγγραφα δείχνουν ότι απλώς ξεκινά η υλοποίηση της προσυμφωνίας που είχαν κάνει ο κ. Μιτζικός και η κ. Κολυνδρίνη για την απένταξη του έργου. Υλοποιούν ρουσφετολογικές προεκλογικές υποσχέσεις. Κοροϊδεύουν τους δημότες Νοτίου Πηλίου και γίνονται καταστροφικοί για μία ολόκληρη περιοχή για μια χούφτα ψήφους. Για το έργο υπήρχαν αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό δρομολογείται η απένταξή του. Πρόκειται για συμπαιγνία που εξελίσσεται τα τρία τελευταία χρόνια», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού δεν επηρεάζει μόνο την περιοχή των Καλών Νερών, όπου σήμερα οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών την τουριστική περίοδο εξυπηρετούνται με απορροφητικούς βόθρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Στη δεύτερη φάση του έργου, προβλέπεται η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Γατζέα, Κορώπη και Αφησο. «Αν απενταχθεί το έργο, επηρεάζει αρνητικά το μισό μέτωπο του Παγασητικού», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου