ΤΟΠΙΚΑ

«Γινόμαστε αστυνομικοί στα μαγαζιά μας»

γινόμαστε-αστυνομικοί-στα-μαγαζιά-μ-327820

«Γινόμαστε αστυνομικοί στα μαγαζιά μας» η δυσφορία επαγγελματιών της εστίασης στη Μαγνησία για τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο και αφορούν στους ανεμβολίαστους. Οι επαγγελματίες της εστίασης θα επιφορτιστούν με την ευθύνη του ελέγχου των ίδιων των πελατών τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι επιχειρήσεις τους με λουκέτο κατά τους ελέγχους που αναμένεται να αυστηροποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να σπάει το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ και τους ανεμβολίαστους να μην πείθονται να κάνουν το εμβόλιο, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα και στον χώρο της εστίασης.

«Για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες δεν αλλάζει κάτι. Θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου στα μαγαζιά με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Όμως εμείς πλέον θα επιφορτιστούμε με τον έλεγχο και των ανεμβολίαστων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ελέγχονταν και μπορούσαν να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. Από το Σάββατο για να κάθονται ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Πέραν ωστόσο των ελέγχων σε έναν προς έναν τους πελάτες που μπαίνουν στα καταστήματα εστίασης, που έχει ως αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με μία επιπλέον ευθύνη, οι επαγγελματίες εστίασης εκτιμούν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι και με δραματική μείωση τζίρων.

«Για να βγει έξω για έναν καφέ ή ένα ποτό ένας ανεμβολίαστος, θα πρέπει προηγουμένως να πληρώσει 5-10 ευρώ για να κάνει rapid test. Αυτό σημαίνει ότι οι έξοδοι θα μειωθούν και οι τζίροι θα κατρακυλήσουν, όχι μόνο από τους ανεμβολίαστους αλλά και από εμβολιασμένους που διστάζουν να βγουν έξω εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί», εκτίμησε ο κ. Στεφάνου.

Για τους καταστηματάρχες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής των μέτρων. Κι αυτό γιατί μαζί με την ισχύ των νέων πιο αυστηρών μέτρων, έρχονται και εντατικοί έλεγχοι. «Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις ένα κατάστημα απειλείται με πρόστιμο από 2.000 ευρώ αν είναι έως 200τ.μ. και 5.000 ευρώ για κατάστημα 200τ.μ. και άνω και άμεσο λουκέτο για 15 ημέρες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι ο κλάδος έχει βάλει και συνεχίζει να βάζει πλάτη για την ανάσχεση της πανδημίας. «Πρέπει όμως κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεών μας που πλήττονται από τα μέτρα. Εμείς, με τα νέα μέτρα θα χάσουμε επιπλέον 70% του τζίρου μας. Ποιος θα μας πληρώσει για αυτό; Χρειαζόμαστε υποστήριξη από την Πολιτεία», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Ελεγχοι και από τη Δημοτική Αστυνομία

Με την έναρξη της ισχύος των νέων μέτρων αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρησή τους.

Στα καταστήματα εστίασης ελέγχους ξεκινά και η Δημοτική Αστυνομία, η οποία επιπλέον θα απευθύνει και προειδοποιήσεις σε όσους δεν έχουν καταβάλει τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου, ενημερώνει ότι «μετά και την εξαγγελία των νέων μέτρων κατά του περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και σε εφαρμογή οδηγιών και συστάσεων της κεντρικής διοίκησης, ο Δήμος Βόλου ξεκινά εντατικούς ελέγχους, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση ή μη των μέτρων αυτών και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παρακαλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, να τηρούν με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να προστατεύονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και συνολικά η Δημόσια Υγεία, καθώς πρόθεσή μας δεν είναι με τους ελέγχους αυτούς να επιβάλλουμε πρόστιμα ή άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις αλλά να συμβάλλουμε στον αγώνα κατά της πανδημίας που φαίνεται να παίρνει και πάλι μεγάλες διαστάσεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου