ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μεϊκόπουλος: Υπέρογκο και αποτρεπτικό το 50€ εισιτήριο για το Ναυάγιο της Αλοννήσου

μεϊκόπουλος-υπέρογκο-και-αποτρεπτικ-327156

Σε ποια κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα και σε ποια οικονομοτεχνική μελέτη στηρίχθηκαν τα αρμόδια Υπουργεία για να ορίσουν του ύψος του εισιτηρίου για το Ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου στα 50 ευρώ, όταν η τιμή δεν συμβαδίζει με τη διεθνή πρακτική, ζήτησε να μάθει με σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της χώρας στο νησί της Αλοννήσου, που εγκαινιάστηκε το 2020, ενώ το εντυπωσιακό θέμα που προσφέρει το αρχαίο ναυάγιο έχει αναδειχθεί διεθνώς σε πολλά αφιερώματα. «Με κοινή απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και του αναπληρωτή Υπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, η τιμή του εισιτηρίου για την επίσκεψη-κατάδυση στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας ορίστηκε στα 50 ευρώ, αντίτιμο εξαιρετικά υψηλό που δυσχεραίνει ουσιαστικά την επισκεψιμότητα στο ναυάγιο», τόνισε ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο αυθαίρετος προσδιορισμός της τιμής του εισιτηρίου για την επίσκεψη του ναυαγίου στα 50 ευρώ δεν βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο, ούτε στη διεθνή πρακτική, καθώς στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού το εισιτήριο κυμαίνεται συνήθως στα 5-10 ευρώ.

«Η τιμή του εισιτηρίου για την επίσκεψη στο Μουσείο στα 50 ευρώ, ουσιαστικά ακυρώνει την προσπάθεια ανάδειξης των ενάλιων αρχαιοτήτων του νησιού, αλλά και την προοπτική αύξησης της τουριστικής προσέλευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, αναφέροντας πως η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αποτελεί δικαίωμα των πολιτών κάτι που τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να διασφαλίζουν μέσα από την πολιτική καθορισμού των τιμών.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να επαναπροσδιορίσουν την απόφασή τους και να μειώσουν άμεσα την τιμή του εισιτηρίου για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας, ενώ προχώρησε και σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ώστε να κοινοποιηθεί αν υπάρχει η οικονομοτεχνική μελέτη στην οποία στηρίχθηκαν τα αρμόδια Υπουργεία για να ορίσουν του ύψος του εισιτηρίου για το Ναυάγιο της Περιστέρας στα 50 ευρώ.

«Ο ορισμός ενός ουσιαστικά απαγορευτικού αντιτίμου, υποσκάπτει τον στόχο για ανάδειξη του πολιτισμού και της αύξησης της επισκεψιμότητας των νησιών μας, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, που το τουριστικό προϊόν της χώρας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα», τόνισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου