ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία στις εκπτώσεις με απώλειες τζίρου

αυλαία-στις-εκπτώσεις-με-απώλειες-τζί-326281

Με απώλειες τζίρου της τάξεως του 10-15% ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 οι εκπτώσεις στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, με τους εμπόρους να προβληματίζονται ιδιαίτερα για τους χειμερινούς μήνες, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων που καλούνται να φέρουν σε πέρας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος, λέει ότι «η εκπτωτική περίοδος χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η αγορά. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα καταστήματα δούλεψαν καλά, όμως στην πορεία η εικόνα ανατράπηκε και πάλι».

Το ακριβές ποσοστό μείωσης του τζίρου των καταστημάτων πρόκειται να εξαχθεί από έρευνα την οποία ετοιμάζεται να κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος, με τη διανομή ερωτηματολογίου που θα εστιάζει στην κίνηση των εκπτώσεων συνολικά, αλλά και σε άλλα επιμέρους ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ήδη έτοιμο το ερωτηματολόγιο και πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με στοιχεία στα μέσα Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι ουδέτερο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξηγεί ότι οι θερινές εκπτώσεις είχαν μικρότερη μείωση στις απώλειες του τζίρου, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, και μέχρι και πέρυσι, μετρούσαμε ζημία της τάξεως του 20-30%. Φέτος το ποσοστό είναι μικρότερο. Για κάποιους αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, αλλά για εμάς δεν είναι, καθώς τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται συνεχώς, όπως και οι φόροι» είπε ο κ. Οντόπουλος.

Ο εμπορικός κόσμος αποδίδει την καλύτερη πορεία των εκπτώσεων στον τουρισμό που κατέγραψε αύξηση. «Κυρίως ο εισερχόμενος τουρισμός κατάφερε και “σήκωσε” τα εμπορικά καταστήματα. Θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είδαμε αρκετό κόσμο στην αγορά. Ωστόσο, θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν η εκπτωτική περίοδος παρέμενε έστω στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ή κατέγραφε οριακή αύξηση» επισήμανε.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας πάντως, στην αρχή του καλοκαιριού εκτιμούσε ότι η θερινή περίοδος θα έκλεινε με αύξηση ύψους 5%, γεγονός που είχε ενθαρρύνει τον εμπορικό κόσμο. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνεται στο κομμάτι εκείνο που αφορά στην εμπορική αγορά του Βόλου.

«Αν και ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, ωστόσο από τις επαφές μας και τις συζητήσεις με τους συναδέλφους οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι και πάλι δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις απώλειες. Σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε και τα στοιχεία που θα το αποδεικνύουν τεκμηριωμένα αυτό» επανέλαβε ο ίδιος.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τις θερινές εκπτώσεις 2017 στις παραδοσιακές αγορές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Σύμφωνα με αυτή, ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ήταν ο αναμενόμενος. Η εικόνα ήταν διαφορετική ανάμεσα σε πολύ μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικούς προορισμούς. «Έτσι, θα λέγαμε ότι τα όρια που κινήθηκε ο τζίρος ήταν από +3% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -11,5% για όσες είχαν μείωση. Θα λέγαμε επομένως ότι μεσοσταθμικά η μείωση των πωλήσεων περιορίστηκε φέτος, λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις», τονίζει μεταξύ άλλων η έρευνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου