Να μειωθούν τα ένσημα που απαιτούνται για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας ζητούν ξενοδοχοϋπάλληλοι στον Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν πέρσι καθώς πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα φέτος να μη συμπληρώνουν τα ανάλογα ένσημα για να επωφεληθούν από το εποχικό επίδομα.
Τα ένσημα που απαιτούνται είναι 85 και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να κατεβάσει τον αριθμό στα 50.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, έφορος της διοίκησης στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, υπογράμμισε ότι «φέτος, κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και εκεί είναι το πρόβλημα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλήφθηκαν και μένουν εκτός ταμείου ανεργίας. Υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που δούλεψαν πέρσι πρώτη φορά και μάζεψαν από 20- 50 ένσημα αλλά ο νόμος λέει ότι χρειάζονται 85 ένσημα. Είναι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα φέτος».
«Ζητάμε από το υπουργείο να κατεβάσει τα ένσημα στα 50, ώστε να μπει ο κόσμος στο ταμείο ανεργίας», ανέφερε ο ίδιος.
Μια ακόμη κατηγορία του κλάδου που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι που πέρσι μπήκαν σε μονομερείς αναστολές δεν έχουν δει ακόμα χρήμα στους λογαριασμούς τους. «Δυστυχώς εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχουν περαστεί ακόμα όλα τα ένσημα των μονομερών αναστολών. Έχουν μπει μόνο οι μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, με αποτέλεσμα γυναίκες σε εγκυμοσύνη αλλά και εργαζόμενοι με αναρρωτικές άδειες να μην έχουν λάβει τις πληρωμές – επιδόματα που δικαιούνται. Από τη στιγμή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι πληρωμές», σχολίασε ο ίδιος.
Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στον νομό φέτος κυμάνθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα εν μέσω covid-19, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ήταν εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότερο. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού την ερχόμενη σεζόν, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που βίωσαν φέτος το καλοκαίρι.
«Οι συνάδελφοι εργάστηκαν σκληρά σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Κάποιοι ενδεχομένως να μην αντέξουν την πίεση και να αλλάξουν επάγγελμα», κατέληξε ο ίδιος.
BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ