Πληθαίνουν οι καταγγελίες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, στις οποίες εδρεύουν τμήματα, για το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης. Φοιτητές με ενεργές κάρτες πρόσβασης τις είδαν να απενεργοποιούνται ξαφνικά, ενώ άλλοι, που βάσει κριτηρίων είναι εντός των ορίων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τίθενται εκτός.
Οπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φέτος με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και τη διά ζώσης επαναλειτουργία των τμημάτων, αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης κατέθεσαν 7.964 άτομα.
Από το σύνολο των φοιτητών, που κατέθεσαν αιτήσεις, δικαιούχοι αναδείχθηκαν 6.000. Σχεδόν 2.000 φοιτητές δεν παίρνουν την κάρτα δωρεάν σίτισης. Στον Βόλο αιτήσεις κατέθεσαν 3.084 φοιτητές και εγκρίθηκαν 2.000 κάρτες σίτισης για ισάριθμα άτομα, με περίπου 1.000 να μένουν εκτός.
Οι αποκλεισμένοι φοιτητές που έχουν χαρακτηριστεί «επιλαχόντες» δεν σημαίνει ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Μπορεί το οικογενειακό τους εισόδημα να είναι εντός ορίων, δεν υπάρχουν όμως χρήματα.
Αλλοι, φοιτητές παλαιότερων ετών, που είχαν ενεργές κάρτες σίτισης, ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες αποκλείστηκαν από τα εστιατόρια, επειδή στο πρόγραμμα εντάχθηκαν οι πρωτοετείς.
Γονείς διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό των παιδιών τους από το πρόγραμμα σίτισης, μολονότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή προς τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γονέα φοιτήτριας, που χαρακτηρίστηκε «επιλαχούσα» του προγράμματος σίτισης: «Εν μέσω πανδημίας, σε καιρούς εργασιακής κρίσης και ενώ παράλληλα παρατηρούνται συνεχώς αυξήσεις τόσο σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όσο και σε υπηρεσίες, φοιτητές που διαμένουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και ζουν στα όρια της φτώχειας είναι επιλαχόντες του προγράμματος δωρεάν σίτισης»,
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο γονέας αναφέρεται σε απαράδεκτα, αν όχι προσβλητικά διαμορφωμένα εισοδηματικά κριτήρια και επικαλείται το αντίστοιχο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, βάσει του οποίου το όριο δωρεάν σίτισης διαμορφώνεται στις 45.000 ευρώ εισόδημα για οικογένεια με ένα παιδί. «Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών;», διερωτάται.
Εκτακτη επιχορήγηση ζητεί το Π.Θ.
Το πρόβλημα, που προκύπτει τόσο με τις κάρτες που απενεργοποιήθηκαν, όσο και με φοιτητές που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μολονότι πληρούν τις προϋποθέσεις, αναγνώρισε ο αντιπρύτανης, Γιάννης Θεοδωράκης. «Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία περικοπή. Κάθε χρόνο με βάση τον προϋπολογισμό εγκρίνουμε και τις αντίστοιχες κάρτες. Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα», σημείωσε.
Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζήτησε μόλις χθες έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας. «Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και τους εκθέσαμε το πρόβλημα, που έχει προκύψει. Μας υποσχέθηκαν έκτακτη επιχορήγηση», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση του προϋπολογισμού.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ