ΤΟΠΙΚΑ

Ανάδειξη και συντήρηση 21 μονοπατιών συνολικού μήκους 122 χλμ στο Δήμο Βόλου

ανάδειξη-και-συντήρηση-21-μονοπατιών-σ-325316

Τη συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση 21 πεζοπορικών διαδρομών, συνολικού μήκους 122 χιλιομέτρων στο Δήμο Βόλου, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. O Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 217.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Βόλου.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου ΕΑΠ Α.Ε. που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Leader στη Μαγνησία, συντηρούμε και αναδεικνύουμε 21 περιπατητικές διαδρομές, προσφέροντας στους λάτρεις της πεζοπορίας ασφαλή και δημιουργική διέξοδο από την καθημερινότητα, μέσα στη φύση» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί τη δημοφιλέστερη μορφή αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου και μια ήπια μορφή άθλησης που ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους, κάθε ηλικίας. Ανταποκρινόμαστε στις επιθυμίες των ανθρώπων που τους ενώνει το κοινό πάθος για την πεζοπορία, προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργούμε ένα ασφαλές, βατό περιπατητικό δίκτυο 122 χιλιομέτρων. Με κάθε έργο που χρηματοδοτούμε, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης, φέρνουμε χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία, συντηρούμε και δημιουργούμε θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις συντήρησης και σήμανσης σε ένα δίκτυο 21 διαδρομών, συνολικού μήκους 122 χιλιομέτρων, στο Δήμο Βόλου. Οι διαδρομές αποτελούνται από 65 χιλιόμετρα μονοπατιών, 31 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 26 επιστρωμένων δρόμων.Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν:

Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της βατότητας

-Διαπλάτυνση και καθαρισμός των μονοπατιών από θάμνους, κλαδιά, χόρτα σε πλάτος 2 μέτρων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διέλευση πεζοπόρων χωρίς εμπόδια.

-Άρση των καταπτώσεων χωμάτων, λίθων και κορμών δένδρων κατά μήκος των μονοπατιών αποκαθιστώντας την ομαλότητα διέλευσης αυτών όπου χρειάζεται.

-Κατασκευή λιθόστρωσης και πέτρινων σκαλοπατιών σε σημεία που χρειάζεται να δημιουργηθεί πιο ομαλή κλίση για την άνετη διέλευση των περιπατητών.

-Κατασκευή νέας κινητής ξύλινης γέφυρας σε σημεία που προϋπάρχει και σε ρέματα καθώς και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων εφόσον αυτό είναι απαραίτητο για την ασφαλή διέλευση των πεζοπόρων.

-Κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ξηρολιθοδομή ανάντη του μονοπατιού προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές καταπτώσεις.

Σήμανση

Θα γίνει σήμανση των μονοπατιών με ειδικές πινακίδες οι οποίες θα δείχνουν την διαδρομή, θα επισημαίνουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τοποθεσίες και θα παρέχουν κάθε πληροφορία που κρίνεται απαραίτητο να δοθεί στον επισκέπτη.

-Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης (επιβεβαιωτικό σημάδι)

-Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης σε πάσσαλο (επιβεβαιωτικό σημάδι)

-Κατασκευή πινακίδας Κατεύθυνσης

-Κατασκευή πινακίδας Διαδρομής

-Κατασκευή πινακίδας Περιοχής

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου