ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα έργα της ΔΕΥΑΜΒ ~ Μείζονος σημασίας για τον πολίτη και το περιβάλλον

στον-αέρα-έργα-της-δευαμβ-μείζονος-σημ-324447

Σε πόλεμο ενστάσεων από τους εργολάβους η επιχείρηση – Ξεκίνησε μόνο το αποχετευτικό της Αγριάς

Στον αέρα βρίσκονται έργα της ΔΕΥΑΜΒ, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Τα έργα σταμάτησαν πριν την επιβολή των capital controls εξαιτίας καθυστέρησης στην αποπληρωμή των λογαριασμών των εργολάβων και ακόμη και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει. Το μοναδικό έργο -που όμως εκτελείται με βραδείς ρυθμούς- είναι αυτό της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην Αγριά, ο εργολάβος του οποίου δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να σταματήσει να δουλεύει. Οι υπόλοιποι εργολάβοι έχουν κηρύξει… πόλεμο ενστάσεων στη ΔΕΥΑΜΒ για την πληρωμή των λογαριασμών που τους οφείλονται, ακόμη και για τόκους υπερημερίας και αρνούνται να στήσουν τα εργοτάξια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, συζητήθηκε η διπλή ένσταση που κατέθεσε ο ανάδοχος του έργου κατασκευής του δικτύου ακαθάρτων στην Ιωλκό. Η πρώτη – από τα μέσα Αυγούστου- αφορούσε στην πληρωμή λογαριασμών του έργου και με τη δεύτερη καταθέτει αίτημα διάλυσης του εργοταξίου, δεδομένου ότι δεν του καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας.

Το εργοτάξιο στην Ιωλκό παραμένει ανενεργό. Οπως και το εργοτάξιο του αποχετευτικού για τον Αγιο Στέφανο που δεν λειτουργεί, όπως και το εργοτάξιο στην Αγριά που αφορά στις συνδέσεις με το αποχετευτικό. Το μοναδικό έργο που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με ρυθμούς όμως… χελώνας, είναι αυτό της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην Αγριά. Και πάλι όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εργολάβος, ενδεχομένως σήμερα να κηρύξει στάση εργασιών λόγω προβλημάτων στην πληρωμή των λογαριασμών.

Ο χρόνος τελειώνει και οι εργασίες είναι… παγωμένες. Εως τέλος του χρόνου, θα πρέπει το σύνολο των έργων να έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να μην απενταχθούν από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος δεν κινδυνεύει να χάσει μόνο πολύτιμους πόρους αλλά και βασικά έργα υποδομής που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εργο σε χρόνο ρεκόρ

Στο μεταξύ, έργο σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε 45 μόλις ημέρες, καλείται να κάνει ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί για τη σύνδεση του νέου κτιρίου της Ιχθυόσκαλας Βόλου με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτή τη στιγμή το νέο κτίριο της Ιχθυόσκαλας δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη στιγμή που δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης.

Υπό κανονικές συνθήκες το έργο προϋπολογισμού 133.000 ευρώ είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τρεις μήνες. Ο χρόνος συμπιέζεται στις 45 ημέρες προκειμένου να είναι έτοιμο έως τέλος του χρόνου και να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Και πάλι όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το έργο να μην είναι έτοιμο έως τέλος Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου