ΤΟΠΙΚΑ

Κρεβάτι – κρεβάτι η μάχη με τον ιό

κρεβάτι-κρεβάτι-η-μάχη-με-τον-ιό-324213

Κρεβάτι – κρεβάτι δίνεται τις τελευταίες ώρες η μάχη με τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος.

Η κατακόρυφη αύξηση σε νοσηλείες, οι νέες εισαγωγές που προκαλούν έμφραγμα σε κλινικές και ΜΕΘ, η αυξημένη ζήτηση στη χρήση οξυγόνου, αφού οι ασθενείς που νοσηλεύονται αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αναπνευστικής ανεπάρκειας, συνθέτουν εφιαλτικό σκηνικό.

Οι προδιαγραφές του Νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες, όπως επίσης και οι δυνατότητές του. Όταν βρίσκονται όλα στο «κόκκινο» είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία και φόβος για το τι θα επακολουθήσει.

Οι γιατροί πλέον κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Μολονότι πέρυσι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν σφοδρό, οι νοσηλείες ήταν λιγότερες αυτή την εποχή, όπως επίσης και η θνητότητα που ήταν περιορισμένη συγκριτικά με φέτος.

Οι προβλέψεις για τον φετινό Νοέμβριο είναι δραματικές. Η θετικότητα είναι ήδη στα ύψη, η νοσηρότητα επίσης, ενώ οι θάνατοι ασθενών είναι πλέον καθημερινοί. Η πανδημία ανεμβολίαστων απειλεί να τινάξει στον αέρα τις αντοχές του Αχιλλοπουλείου.

Η πληρότητα των κλινικών είναι στο 95%, ενώ στη ΜΕΘ κορονοϊού στο 100%. Από τα 118 κρεβάτια που έχουν διατεθεί συνολικά για την πανδημία είναι ήδη κατειλημμένα τα 98. Απομένουν αδιάθετα 10 κρεβάτια. Οι γιατροί τρέμουν τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Με τον ξέφρενο ρυθμό που γίνονται οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, αναρωτούνται τι μέλλει γενέσθαι.

Στη χθεσινή εφημερία έγιναν 17 νέες εισαγωγές ασθενών, όλοι τους με βαριά συμπτωματολογία. Εξιτήρια όμως δόθηκαν μόνο πέντε. Τα κρεβάτια που άδειασαν μετά από λίγη ώρα γέμισαν πάλι.

Στο Νοσοκομείο Βόλου οι νοσηλευόμενοι έχουν φθάσει πλέον μια ανάσα από τους 100. Νοσηλεύονται συνολικά 98 ασθενείς με κορονοϊό, οι 90 στις 3 κλινικές covid και τη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης και οι 8 στη ΜΕΘ Covid.

Χρήση οξυγόνου στο φουλ

Η μεγάλη πληρότητα σε κλίνες ασθενών με κορονοϊό προκαλεί επιπτώσεις και στη χρήση οξυγόνου. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί τουλάχιστον 60% συγκριτικά με τον περυσινό Νοέμβριο.

Μέχρι σήμερα υπάρχει επάρκεια οξυγόνου στη δεξαμενή του νοσοκομείου. Η πρόβλεψη όλες οι κλινικές κορονοϊού να χωροθετηθούν μέχρι τον 5ο όροφο αποδείχτηκε σωτήρια, καθώς όσο πιο χαμηλά είναι οι υποδοχές για τη διοχέτευση οξυγόνου, τόσο πιο εύκολη γίνεται η χρήση του από τους ασθενείς, όπως εξηγούσαν τεχνικοί του νοσοκομείου.

Αν ωστόσο οι νοσηλείες αυξηθούν ακόμη περισσότερο θα προκύψει πρόβλημα, καθώς οι δυνατότητες χρήσης των μηχανημάτων είναι συγκεκριμένες και σε κάθε περίπτωση όχι ανεξάντλητες.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Στη Μαγνησία τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ήταν 246, εκ των οποίων τα οκτώ στις Β. Σποράδες. Επίσης καταγράφηκαν 49 μολύνσεις στα rapid test, μεταξύ των οποίων τρεις σε δεκάχρονα παιδιά στο Βελεστίνο, μία σε 13χρονη στη Σκιάθο. Τα υπόλοιπα θετικά αφορούν σε ηλικίες από 31 έως 50 χρόνων.

Σήμερα, Σάββατο, στη Μαγνησία, δωρεάν rapid test θα γίνουν 08:00-16:00 στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου.

Τα συμπτώματα στους εμβολιασμένους

Να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο να είναι ανεμβολίαστη, όμως υπάρχουν και εμβολιασμένοι που νοσούν και νοσηλεύονται, με ήπια όμως νοσήματα.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έχει εξαπλωθεί γρήγορα κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Αλλά έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να μολύνει ακόμα πλήρως εμβολιασμένους, αν και σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά φυσικά.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικά περιοδικά έριξε περισσότερο φως στην παραλλαγή Δέλτα. Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια λίστα συμπτωμάτων για τους εμβολιασμένους, ώστε να γνωρίζουν αν είναι σημάδια της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως διαπίστωσαν ότι το 61,9 % ανέφερε πυρετό, το 43,7 % εμφάνιζε κόπωση, το 43 % είχε ρινική καταρροή, το 41,6 % ανέφερε πονοκέφαλο και το 39 % ανέφερε φτέρνισμα.

Επίσης μόνο το 0,5% των μερικώς εμβολιασμένων και το 0,2% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών στην μελέτη, βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν εντελώς ασυμπτωματική COVID-19, ενώ ένα 50% είχε μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα (γνωστά ως μακρά COVID-19) μετά από μόλυνση με τον κορονοϊό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου