ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα αστροφυσικός ανοίγει το Πανελλήνιο συνέδριο Αστρονομίας

βολιώτισσα-αστροφυσικός-ανοίγει-το-π-323711

Νοερό ταξίδι στο σύμπαν, από την κοσμογονία στην κοσμολογία, αναμένεται να αποτελέσει η εναρκτήρια ομιλία του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, με εισηγήτρια την Βολιώτισσα καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δήμητρα Ρηγοπούλου, κόρη του μαθηματικού Ιωάννη Ρηγόπουλου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου έως την Κυριακή 3η Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Σταδίου και Μανδηλαρά, Ν. Ιωνία), με διοργανώτρια την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 7 μ.μ. με τις προσφωνήσεις των επισήμων, και την κεντρική ομιλία της Βολιώτισσας αστροφυσικού η οποία θα περιγράψει πώς οι Αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας μεγάλα τηλεσκόπια και τεχνητούς δορυφόρους, μελετούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα για να κατανοήσουν τη δημιουργία του Σύμπαντος και να προβλέψουν, με αρκετή ακρίβεια, την πορεία του στο μέλλον.

Η Δήμητρα Ρηγοπούλου είναι κόρη του Βολιώτη μαθηματικού Ιωάννη Ρηγοπούλου και σήμερα είναι καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διαστημικών Αποστολών του Rutherford Appleton Laboratory, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Ελαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1990, το δίπλωμα Master’s το 1991 και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1995. Στην διδακτορική της διατριβή η κ. Ρηγοπούλου μελέτησε το μηχανισμό αστρικής δημιουργίας σε μια νέα ομάδα υπέρλαμπρων γαλαξιών που μόλις είχαν ανακαλυφθεί.

Μέχρι το 2003 εργάστηκε στο Max Planck Institute for Extraterrestial Physics στο Μόναχο. Το 2003 ήρθε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης όπου και βρίσκεται έως σήμερα στη θέση Καθηγήτριας Α’ βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο την Αστροφυσική και ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που μελετάει την εξέλιξη υπέρλαμπρων γαλαξιών χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους της NASA και της ESA και μεγάλα τηλεσκόπια όπως το Very Large Telescope στη Χιλή και το Τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη.

Το 2013 έλαβε το βραβείο Sir Arthur Clarke και το 2014 το ομαδικό βραβείο της Βασιλικής Αστρονομικής Ενωσης της Αγγλίας (RAS, UK) για την συνεισφορά της στην ερευνητική ομάδα του δορυφόρου Herschel της Ευρωπαϊκής Ενωσης Διαστήματος (ΕSA).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου