ΤΟΠΙΚΑ

Rapid Tests: Μπάχαλο με τo Εργάνη

rapid-tests-μπάχαλο-με-τo-εργάνη-323222

Μετ’ εμποδίων γίνεται η υποβολή δηλώσεων από εργοδότες για τους διαγνωστικούς ελέγχους νόσησης από τον κορονοϊό εργαζομένων, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία. Την ώρα που οι νέες μολύνσεις σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ και καθημερινά καταγράφονται δεκάδες θάνατοι, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα της κατάστασης του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά στον ιδιωτικό τομέα στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, αν και η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους διαγνωστικούς ελέγχους των μη εμβολιασμένων και έθεσε σε ισχύ ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εν μέσω έξαρσης του νέου κύματος της πανδημίας, υποχρεούνται να τηρούν σειρά μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού και ταυτόχρονα να κάνουν την ψηφιακή τους μετάβαση με την έκδοση των ηλεκτρονικών αποδείξεων και τιμολογίων. Αναθέτουν λοιπόν στους λογιστές την υποχρέωση, οι οποίοι καλούνται να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά σε κάθε μία επιχείρηση και να ενημερώνουν το πληροφοριακό σύστημα.

Η τήρηση της υποχρέωσης είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης και την αποτροπή εκτροχιασμού της κατάστασης. «Η υποβολή των δηλώσεων των εργοδοτών δεν μπορεί να στηρίζεται στις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των rapid tests, που κάνει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά χωρίς διασταύρωση. Από τη μία μπαίνουν θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων εν μέσω πανδημίας», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Απόστολος Πολυγερινός.

Ομως, στη διαδικασία οι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι πολλοί πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί, δεν εμφανίζονται στο Εθνικό Μητρώο για να φαίνονται και στο Εργάνη. Επιπλέον, η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των rapid tests από τις δομές υγείας γίνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΗΔΙΚΑ, το οποίο επικοινωνεί με το Εργάνη, όπου μπαίνουν οι λογιστές, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, όταν επιβάλλεται να είναι άμεσα, εντός 24ωρου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι σχετικές δηλώσεις των εργαζόμενων δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα, αλλά τα πιστοποιητικά που τις συνοδεύουν έχουν προγενέστερο χρόνο από τον χρόνο δήλωσης. Ακόμη, το υπουργείο έδωσε την περασμένη Πέμπτη νέα αναβολή στον χρόνο υποβολής, αφού η πλατφόρμα είχε ελλιπή πεδία.

Η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων των εργοδοτών για τα rapid tests για την εβδομάδα 18 έως 24/10/2021, καθώς και για την εβδομάδα 25 έως 31/10.2021 τέθηκε σε εφαρμογή με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στις 15 Οκτωβρίου. Η ΚΥΑ έδινε περιθώριο χρόνου μέχρι προχθές Παρασκευή. Εντούτοις, την περασμένη Πέμπτη δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής μέχρι αύριο Δευτέρα. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε νέες διευκρινίσεις για τους λόγους δικαιολογημένης μη διενέργειας των τεστ.

Οι οικονομολόγοι διαμαρτύρονται. Καλούνται πάλι να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία, όταν παρατηρούνται τόσα προβλήματα και οι ΚΥΑ κοινοποιούνται συνήθως ημέρες αργιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για την ενημέρωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

«Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυστηρών προστίμων, που μπορεί να φθάνουν και τις 10.000 ευρώ, αν υπάρχουν ψευδείς βεβαιώσεις. Είναι στενά τα χρονικά όρια υποβολής, όταν οι εγκύκλιοι εκδίδονται την τελευταία στιγμή και οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν επαρκώς», λέει ο κ. Πολυγερινός.

Οι επαγγελματίες πασχίζουν για να ανταποκρίνονται. «Εδώ και δέκα μέρες ασχολούμαστε με την υποβολή των δηλώσεων, όταν ακόμη υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη ανανέωσαν την πλατφόρμα στο κομμάτι που αφορά στην αιτιολόγηση μη διενέργειας rapid tests για εργαζόμενους που ήταν σε άδεια ή νόσησαν ή για κάποιον λόγο απουσίασαν από την εργασία αδικαιολόγητα», σημειώνει.

Συναντούν συνέχεια εμπόδια στον δρόμο τους. «Υπήρξε περίπτωση εμβολιασμένου πολίτη, που είχε κάνει τη δεύτερη δόση τον Ιούλιο, ωστόσο μήνες μετά δεν ήταν περασμένος στην ΗΔΙΚΑ. Αναγκάστηκα να τον φέρω στο γραφείο, να βγάλω φωτογραφία του πιστοποιητικού του για να είμαι κατοχυρωμένος ότι δεν τον καταχώρησαν», λέει ο ίδιος.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη. Εμάς η υποχρέωσή μας είναι όταν βγει η εγκύκλιος, να βοηθάμε στην ενημέρωση των εργοδοτών. Εκτός των άλλων βλέπουμε ότι ακόμη και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ αναρτούνται ετεροχρονισμένα στην ΗΔΙΚΑ, ενώ πρέπει να δούμε και το θέμα της ατομικής ευθύνης.

Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τα πρόστιμα. Οι εργαζόμενοι απαιτείται να υποχρεώνονται να τηρούν τη διαδικασία για να προφυλάσσουν τις οικογένειές τους. Εχουμε συμπληρώσει δύο χρόνια πανδημίας και ακόμη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη, ενώ πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο τραγικής κατάστασης», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς λέει ότι χρειάζονται και περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας. «Προκύπτουν πολλά και δύσκολα προβλήματα για τις διάφορες κατηγορίες των εργαζομένων», σημειώνει.

Υπάρχει χαοτική κατάσταση. «Πολλά φαρμακεία δεν ενημερώνουν το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για το αποτέλεσμα των rapid tests. Συζητήσαμε με το υπουργείο και είπαμε ότι χρειάζονται και άλλες τροποποιήσεις», πρόσθεσε.

Ελεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει λάβει οδηγίες για αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους εργασίας.

Θα επισκέπτονται επιχειρήσεις από κοινού με την ΑΑΔΕ και την Αστυνομία.

Η υποχρέωση ενημέρωσης για τη διενέργεια των rapid tests έχει τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι ακόμη. Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα προσαρμογής τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις για να τηρούν τα μέτρα.

Τα πρόστιμα

Οι διοικητικές κυρώσεις, που επιβάλλονται από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, είναι οι εξής:
Α) Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 2, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ έχει καταχωρηθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο.
Β) Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ.
Γ) Σε περίπτωση μη υποβολής από τον εργοδότη της σχετικής δήλωσης, κατά τα οριζόμενα στις παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 4, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 2.000 ευρώ,
Δ) Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης της παρ. 3 του άρθρου 4 από τον εργοδότη, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 10.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου