ΤΟΠΙΚΑ

Σκόνη από τη Σαχάρα κάθισε στη Μαγνησία

σκόνη-από-τη-σαχάρα-κάθισε-στη-μαγνησί-322559

Επικίνδυνο κοκτέιλ για ευπαθείς ομάδες – Υποχωρεί το φαινόμενο από σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα στους χρόνια πάσχοντες από άσμα και πνευμονοπάθειες, περιορισμένη ορατότητα αλλά και σκονισμένα αυτοκίνητα και βεράντες άφησε πίσω του το «μείγμα» σκόνης Σαχάρας και μικροσωματιδίων που βρίσκονται πάνω από την πόλη του Βόλου. Το φαινόμενο παρουσιάστηκε στη Μαγνησία από προχθές, ωστόσο χθες ήταν εντονότερο και σήμερα αναμένεται να υποχωρήσει καθώς η σκόνη θα «παρασυρθεί» από τους βοριάδες που θα επηρεάσουν την περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη, συμβαίνει πολλές φορές το χρόνο και αυτή τη φορά επηρέασε -αλλά όχι σημαντικά- τη Μαγνησία.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι νοτιάδες που έπνεαν τις προηγούμενες ημέρες σε Λιβύη-Μαρόκο, έφεραν τη σκόνη προς τα εδώ από τις αφρικανικές ακτές, αφού στο ίδιο διάστημα νοτιάδες επικρατούσαν και στην Ελλάδα, συνδυασμός που ευνοεί τη μεταφορά της σε μεγάλες ποσότητες.

Σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι βοριάδες θα συμβάλλουν ώστε να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα από τη σκόνη της Σαχάρας ενώ παράλληλα αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις.

Επικίνδυνο «κοκτέιλ»

«Ως επικίνδυνο κοκτέιλ» σχολίασε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη σκόνη της Σαχάρας που «έπεσε» στο Βόλο σε συνδυασμό με τα μικροσωματίδια ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει την εισαγωγή των ευπαθών ομάδων (χρόνια πάσχοντες άσθματος και πνευμονοπαθειών) στο Νοσοκομείο.

«Η σκόνη της Σαχάρας είναι σαν να προκαλεί τραύματα στον αεραγωγό των ευπαθών ομάδων γι’ αυτό και όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα καλό είναι αυτά τα άτομα να μην βρίσκονται εκτεθειμένα αλλά πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι για να προστατευθούν», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Τέλος σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο σχετίζεται με εισαγωγές στο Νοσοκομείο με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου