ΤΟΠΙΚΑ

ΟΕΒΕΜ: Με αφανισμό κινδυνεύουν οι μικρομεσαίοι λόγω των νέων μέτρων

οεβεμ-με-αφανισμό-κινδυνεύουν-οι-μικρ-322269

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ).

Η ΟΕΒΕΜ καλεί την Πολιτεία να εξετάσει εκ νέου τις τελευταίες αποφάσεις της και να αφουγκραστεί τα αιτήματά της, μιλώντας με τα όργανα εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και χώρους διασκέδασης θα γίνεται υποχρεωτικά μόνο με αρνητικό rapid test ή pcr. Οι επαγγελματοβιοτέχνες εκτιμούν ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε πτώση τζίρου και διαμαρτύρονται.

Η ΟΕΒΕΜ με ανακοίνωσή της λέει ότι η Πολιτεία από τη στιγμή που θέτει ως στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, οφείλει να επικεντρωθεί στον τρόπο που θα καταφέρει να πείσει και όχι στο να εργαλειοποιεί τις επιχειρήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται και πάλι σε θέση αστυνόμευσης, τη στιγμή που είναι αντιμέτωποι με ήδη υπάρχοντα χρέη, μειώσεις τζίρων, έλλειψη ρευστότητας, ανατιμήσεις και αυξήσεις ρεύματος, πρώτων υλών, μεταφορών, με μέτρα στήριξης που αποδεικνύονται ελλιπή λόγω των καθημερινών εξελίξεων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τηρήσει μέχρι σήμερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχει τονίσει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας. Όμως, με τα νέα μέτρα προκύπτουν και νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που θα αποδειχθεί εν καιρώ στην πτώση των τζίρων. Το κόστος των test θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις καταναλωτικές επιλογές των πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της.

Ακόμη, η ΟΕΒΕΜ εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κατ’ οίκων επισκέψεων με δυσμενή αποτελέσματα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στον διχασμό και τον διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Επισημαίνοντας το ήδη δυσμενές κλίμα στο οποίο επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, ζητά οργανωμένο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος
  • Μετάθεση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του επαγγελματικού βίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου