ΤΟΠΙΚΑ

Συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου σε μήνυση κατά του ΕΟΠΠΥ

συμπαράσταση-του-ιατρικού-συλλόγου-σ-322200

Οι γιατροί της Μαγνησίας στο πλευρό των Πατρινών συναδέλφων τους

Σε δήλωση υποστήριξης και συμπαράστασης προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου σχετικά με διαχειριστικές ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη δήλωση ο «Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αισθάνεται την ανάγκη να συμπαρασταθεί στη σημαντική πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με διαχειριστικές ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Είναι αναγκαστική πλέον η προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς παρά τις κατ’ επανάληψιν διαμαρτυρίες του ιατρικού κόσμου για όσες άδικες, προσβλητικές, απαξιωτικές και καταστροφικές αποφάσεις εις βάρος του των διαχρονικά εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν υπήρξε διόρθωση των πρακτικών του Οργανισμού.

Κατόπιν αυτών αποτελεί πλέον μονόδρομο η προσφυγή των ιατρών στην Δικαιοσύνη εναντίον των υπευθύνων λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να διασφαλίσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους υπόσταση και να υπερασπισθούν την αξιοπρέπειά και τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από την σύμβασή τους με τον συγκεκριμένου Οργανισμό.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να υποστηρίξουν την συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, αφού πλέον από ότι φαίνεται, έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι απόψεις μας για την δίκαιη και επιστημονικά ορθή συμπεριφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιατρούς-συνεργάτες του.

Τέλος δηλώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας επιφυλάσσεται να αποφασίσει και για άλλους τρόπους υποστήριξης της συγκεκριμένης μηνυτήριας αναφοράς του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών».

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνονται και τα εξής: «Θεωρούμε ότι έχει υπάρξει μέγα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης από πλευράς ΕΟΠΥΥ που έχει ζημιώσει τα μέγιστα μέλη μας κλινικούς ιατρούς, εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Οι συμβάσεις αυτές ορίζουν τους όρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τα μέλη μας εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, καθώς και την συμφωνηθείσα αμοιβή και τους όρους καταβολής αυτής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους παρατείνονται μονομερώς από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ανωτέρω συμβάσεις, η διάρκεια των οποίων έχει λήξει, παρατείνονται μονομερώς από τον ΕΟΠΥΥ με αποφάσεις του Δ. Σ. αυτού. Πλην όμως, κατά τη διάρκειά τους, με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων τροποποιήθηκαν ληστρικά και καταχρηστικά σε βάρος των μελών μας παρόχων υπηρεσιών υγείας ιατρών».

Και παράταση συμβάσεων

Παράταση των συμβάσεων με τους συμβεβλημένους γιατρούς έως το τέλος του έτους, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας.

Οι συμβάσεις θα επικυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της παροχής υπηρεσιών από την πλευρά των συμβεβλημένων γιατρών.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κοντός ενημέρωσε τον κ. Δημόπουλο ότι από το νέο έτος θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο των συμβάσεων.

Με τη νέα διαδικασία – είπε – θα δίνεται η δυνατότητα στους νέους γιατρούς να συμμετάσχουν στο δίκτυο των συμβεβλημένων.

Το εν λόγω πλαίσιο βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, στόχος όλων των πλευρών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει θέσει θέματα νομιμότητας τα οποία προκύπτουν από την παράταση των συμβάσεων.

Το προεδρείο του Συλλόγου έχει ζητήσει την άμεση δημοσίευση της παράτασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα νομιμότητας των συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων (γιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια).

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το πρόβλημα προκύπτει από το ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί μόνιμα.

Η μόνη λύση – αναφέρει – θα ήταν το άνοιγμα των συμβάσεων για όλους τους γιατρούς, με συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου