ΤΟΠΙΚΑ

Πλούσιο από έργα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2020

πλούσιο-από-έργα-το-τεχνικό-πρόγραμμα-321635

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων πληθώρας φορέων – Γεμάτος έργα και ο προϋπολογισμός του 2020

Συνολικού προϋπολογισμού 88,5 εκατ. ευρώ είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2020, με συνολικά 76 νέα έργα και μελέτες προϋπολογισμού 71.480.884,85 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Διοίκησης και Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Θεοδώρου ενημέρωσε χθες στην Επιτροπή Διαβούλευσης ότι ο προϋπολογισμός των έργων, που προβλέπεται να εκτελεστούν το 2020 μέσω του τεχνικού προγράμματος, ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων 17 φορέων από σύνολο 49, που διατύπωσαν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους.

Εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 13,2 εκατ. ευρώ

Οκ. Θεοδώρου επισήμανε ότι για τα περισσότερα έργα το 2020 οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, ύψους 13.268.000 ευρώ, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια έγινε μία καλή συλλογική δουλειά».

Από κει και πέρα ο ίδιος ενημέρωσε ότι κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ οι πόροι από τα τακτικά έσοδα είναι ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό αφορά μεταξύ άλλων σε απορροφήσεις από προηγούμενη ΣΑΤΑ, εκπτώσεις από έργα της τελευταίας 4ετίας κ.ά.

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι για 13 από τα έργα γίνονται διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ο «Φιλόδημος», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δημοπρατήθηκαν 50 έργα το 2019

Σύμφωνα με την ενημέρωση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, το 2019 δημοπρατήθηκαν γύρω στα 50 έργα, μεταξύ των οποίων το πάρκινγκ της Φιλελλήνων, το Δημοτικό Θέατρο Βόλου. «Είναι σπάνιο αυτό για τον Δήμο Βόλου», είπε ο αντιδήμαρχος.

Μεταξύ των έργων χωρίς χρηματοδότηση είναι και το Μουσείο της Αργούς. «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που έχει ανάγκη η πόλη. Εχουμε πέσει πάνω για να βρούμε χρηματοδότηση. Είναι δέσμευση του δημάρχου να υλοποιηθεί», επισήμανε.

Στα εξασφαλισμένα έργα εντάσσονται οι δύο κόμβοι στη Λαρίσης – Αθηνών και Σταδίου με Πολυμέρη. Παράλληλα, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για συντηρήσεις σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Στον τομέα του πολιτισμού θα γίνουν έργα προϋπολογισμού περίπου 530.000 ευρώ, ενώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις περίπου 1.650.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση στο Κλειστό Κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία.

Αντίστοιχα για τα σχολεία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ. Στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής είναι και οι παιδικές χαρές στις δημοτικές ενότητες, ενώ για το κυκλοφοριακό προβλέπονται παρεμβάσεις 1,8 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα κονδύλι 1,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την αγροτική οδοποιία, 1,3 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις, 900.000 ευρώ για συντηρήσεις οδοποιίας, 540.000 ευρώ για συντηρήσεις κοινόχρηστων χώρων, 838.000 ευρώ για συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων στον Βόλο και 302.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες κ.ά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πολιτών ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι σε όλα τα έργα περιλαμβάνεται η προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, ενώ στις νέες παιδικές χαρές που γίνονται υπάρχει πρόβλεψη με παιχνίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Θεοδώρου ενημέρωσε ακόμη ότι όλα τα μικρά έργα έχουν ομαδοποιηθεί, ενώ για τις συντηρήσεις στα σχολεία είπε ότι «έγινε τεράστια προσπάθεια από το Τμήμα Συντήρησης να καλύψει τα θέματα καθημερινότητας και για τα έργα που δεν μπορούν να γίνουν από το Τμήμα κάνουμε εργολαβίες».

Ο προϋπολογισμός του 2020

Υψους 117,5 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2020. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Αριστείδης Σαββάκης έκανε λόγο για προϋπολογισμό έργων. Για τις υπόλοιπες ανάγκες ενημέρωσε ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι 12,5 εκατ. ευρώ για τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, 19,5 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, 2,6 εκατ. ευρώ για το πράσινο, 1,5 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική του Δήμου.

Ερωτηθείς για την ενίσχυση εθελοντικών ομάδων, που ασχολούνται με την πολιτική προστασία, ο κ. Σαββάκης είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για την πολιτική προστασία κι από κει και πέρα θα εξεταστεί η οποιαδήποτε ενίσχυση.

Για τη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, που έπαυσε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι υπάρχει κονδύλι για να λειτουργήσει η δομή. Συμπληρωματικά ο κ. Θεοδώρου είπε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις διαγωνισμοί, όμως στον τελευταίο ο ανάδοχος παραιτήθηκε. «Δεν είχαμε άλλο τρόπο για να πάρουμε προσωπικό, που θα λειτουργήσει τη δομή. Μας απασχολεί το θέμα της λειτουργίας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου