ΤΟΠΙΚΑ

Κάρτες σίτισης παίρνουν φοιτητές

κάρτες-σίτισης-παίρνουν-φοιτητές-321056

Τον δρόμο προς το κεντρικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο ανοίγει η πρυτανεία σε όλους τους φοιτητές που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης. Πρόκειται για επιπλέον χίλιους περίπου φοιτητές που μολονότι έχουν χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα έμειναν εκτός προγράμματος, λόγω… περιορισμένου προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα δείχνει να επιλύεται και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση καρτών δωρεάν σίτισης σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές.

Με την έναρξη της δωρεάν σίτισης, χίλιοι και πλέον φοιτητές στον Βόλο και περίπου 2.000 φοιτητές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μένουν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εκτός προγράμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φέτος με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και τη δια ζώσης επαναλειτουργία των τμημάτων, οπότε και οι φοιτητές επέστρεψαν στις πόλεις των σπουδών τους, αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης κατέθεσαν 7.964 άτομα. Πρόκειται για φοιτητές όλων των ετών, απ’ όλες τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα σίτισης.

Από το σύνολο των φοιτητών που κατέθεσαν αιτήσεις, δικαιούχοι με βάση εισοδηματικά κριτήρια αναδείχθηκαν 6.000. Σχεδόν 2.000 φοιτητές δεν παίρνουν την κάρτα δωρεάν σίτισης. Στον Βόλο αιτήσεις κατέθεσαν 3.084 φοιτητές και εγκρίθηκαν 2.000 κάρτες σίτισης για ισάριθμα άτομα, με περίπου 1.000 να μένουν εκτός.

Μάλιστα, την πλειονότητα των καρτών, περίπου 1.300, έλαβε φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ τις υπόλοιπες περίπου 700 κάρτες έλαβαν φοιτητές με βάση εισοδηματικά κριτήρια με όριο στον Βόλο τα 12.015 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και τις 13.350 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Οι φοιτητές που εξαιρέθηκαν δεν σημαίνει ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για φοιτητές με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, που όμως έμειναν εκτός λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού.

Τα παράπονα ήταν έντονα τις προηγούμενες ημέρες όπως και οι διαμαρτυρίες γονέων ακόμη και εγγράφως προς τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας.

Μετά τις διαμαρτυρίες, στάλθηκε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την έκτακτη επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων δωρεάν σίτισης.

Χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου «Κομφούκιος», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης έκανε γνωστό ότι ξεκινά άμεσα η έκδοση καρτών δωρεάν σίτισης σε όλους τους δικαιούχους που ήταν αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Ζητήσαμε αύξηση του προϋπολογισμού αλλά και έκτακτη επιχορήγηση. Θα σιτίζονται όλοι οι δικαιούχοι για το 2021 και ευελπιστούμε ότι και το 2022 θα εξυπηρετούμε τον ίδιο αριθμό φοιτητών», τόνισε ο κ. Μαμούρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου