ΤΟΠΙΚΑ

«Ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός»

ενισχύεται-ο-αθέμιτος-ανταγωνισμός-321044

Κλειστά παρέμειναν χθες κουρεία και κομμωτήρια στην περιοχή, με τον Σύνδεσμο Κουρέων – Κομμωτών Μαγνησίας να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία και την κινητοποίηση του κλάδου, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα. Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων και την επίσημη έκδοση του ΦΕΚ, ο κλάδος των κομμωτών βρίσκεται σε άτυπο lock down και οι επαγγελματίες σε ρόλο αστυνομικού, όπως επισημαίνουν.

Σε σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν η ΟΕΒΕΜ και ο Σύνδεσμος Κουρέων – Κομμωτών Μαγνησίας, υπογραμμίζουν ότι η υποχρέωση του πελάτη να προσκομίζει rapid ή PCR test και να επιδεικνύει στοιχείο ταυτοποίησης κατά την είσοδό του στο κομμωτήριο, «φέρει αρνητικές συνέπειες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι αποτέλεσμα των μέτρων θα είναι η «επιλογή συνεργασίας με κομμωτές μη επαγγελματίες κατ’ οίκον ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους, κάτι που θέτει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα μειώνει τα έσοδα των επαγγελματιών και του κράτους». Κατά συνέπεια, εκδηλώνεται ανησυχία ότι θα προκύψουν «μια νέα συσσώρευση χρεών των επαγγελματιών κομμωτών και ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού της παραοικονομίας».

Εκφράζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό τους, οι επαγγελματίες του κλάδου υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη και η λειτουργικότητα μιας πολύς μικρής επιχείρησης, τη στιγμή που ένας πολύ μικρός επιχειρηματίας πρέπει να εξυπηρετεί και να ελέγχει τους πελάτες. Τα πρόστιμα δεν είναι λύση, αντιθέτως προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση».

Με αφορμή τα νέα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο, οι επαγγελματίες του κλάδου διερωτώνται: «Για ποιο λόγο να φέρει ευθύνη ο επαγγελματίας για τα πιστοποιητικά, τη στιγμή που η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρώτα απ’ όλα ατομική ευθύνη και εν συνεχεία συλλογική; Για ποιο λόγο να πληρώνει πρόστιμο το κατάστημα; Για ποιο λόγο να διαχωρίζονται οι πελάτες; Η εργαλειοποίηση του κλάδου δεν έχει άλλα περιθώρια. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού δεν βρίσκεται μέσα στις επιχειρήσεις».

Ο Σύνδεσμος Κουρέων – Κομμωτών Μαγνησίας επισημαίνει, επίσης, ότι τα μέλη του τήρησαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την πρώτη στιγμή, διασφαλίζοντας την προστασία των πελατών και σήμερα βρίσκονται άθελά τους σε ρόλο «ελεγκτικού μηχανισμού». «Ο κλάδος πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα και η Πολιτεία να μεριμνήσει για τη στήριξη των επαγγελματιών που από την αρχή της πανδημίας ήταν καθ’ όλα υπάκουοι και πρότυπα, κλείνοντας τα μαγαζιά τους και στη συνέχεια αυξάνοντας τα ωράρια εργασίας για την εξυπηρέτηση των πελατών και την επιβίωση των επιχειρήσεων» επισημαίνουν στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Κοινά αιτήματα

Κοινά τα αιτήματα του κλάδου των κουρέων κομμωτών για: Μεταφορά των υπηρεσιών της κομμωτικής τέχνης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους κομμωτές-κουρείς, καθώς «λόγω της εφαρμογής των μέτρων που επιβλήθηκαν από το κράτος σχετικά με την τήρηση της απαιτούμενης απόστασης και το σύνολο των παρευρισκόμενων μέσα στο κομμωτήριο /κουρείο, οδηγηθήκαμε σε υπολειτουργία» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Κοινό επίσης το αίτημα για μη επιβολή προσαυξήσεων για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές και καμία απώλεια ενεργής ρύθμισης.

Με μια φωνή ζητούν κουρείς και κομμωτήρια «να σταματήσει η μεταπώληση των επαγγελματικών βαφών από τα καταστήματα τροφίμων (super market) και τα φαρμακεία και να επιτραπεί η πώληση των καλλυντικών προϊόντων κομμωτικής επαγγελματικής χρήσης (βαφές μαλλιών κλπ) μόνο σε επαγγελματίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου