ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμότητα στους ναούς

ετοιμότητα-στους-ναούς-319381

Σε διαρκή ετοιμότητα η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τον φετινό χειμώνα να προβλέπεται δύσκολος λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές καυσίμων, ενέργειας και αγαθών, που επηρεάζουν άμεσα το λειτουργικό κόστος των ναών. Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί η «εκτόξευση» του λειτουργικού κόστους σε δυσθεώρητα ύψη, με την ενορία της Ευαγγελίστριας να έχει ήδη ενταχθεί σε «πράσινο» πρόγραμμα.

Δύσκολος αναμένεται ο φετινός χειμώνας για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των ναών, σε μια περίοδο που απαιτείται περαιτέρω στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.

«Οταν ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, είναι λογικό και τα νοικοκυριά να επηρεάζονται και οι ναοί και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Είναι αυτονόητη συνέπεια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσον αφορά στους ναούς μας, κάνοντας χρηστή διαχείριση των χρημάτων που μας εμπιστεύονται οι πιστοί, ο λαός μας, με το κεράκι που ανάβει και αφήνει τον οβολό του στο παγκάρι, εύκολα ή δύσκολα θα τα καταφέρουμε και αυτό τον χειμώνα» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου π. Επιφάνιος Οικονόμου.

Με την Εκκλησία να έχει βιώσει τις επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης, συνεχίζοντας, ωστόσο, απερίσπαστη το φιλανθρωπικό έργο, που επιτελείται, ο π. Επιφάνιος επισημαίνει ότι «η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά δόξα τω Θεώ, στην Εκκλησία είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση. Για αυτό και μπορούμε και τα καταφέρνουμε και ο λαός μας το ξέρει και εκτιμά και βοηθά. Κάθε χρόνο λέμε ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, αλλά έχουμε μάθει να ζούμε με τα δύσκολα».

Παρά τις δυσκολίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος εκτιμά ότι «θα ξεπεραστούν στο μέτρο του δυνατού», ενώ τονίζει ότι «θα είμαστε κοντά στους ανθρώπους μας, τους ενορίτες μας που έχουν ανάγκη και ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας, όπως συμβαίνει πάντα».

«Πράσινη» ενορία

«Φαίνεται ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας. Μας προβληματίζει το κόστος του ρεύματος, γιατί στον ναό η θέρμανση γίνεται με ρεύμα. Για αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να βρούμε ως ενορία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειώσουμε το κόστος» επισημαίνει ο προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Αμφιλόχιος Μήλτος.

Πρωτοποριακή η δράση που αναπτύσσεται στη συγκεκριμένη ενορία, με την Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «πράσινη» ενορία, διερευνώντας, σημειωτέον, την προοπτική εγκατάστασης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά.

«Μας προβληματίζει έντονα η αύξηση στο κόστος της ενέργειας και διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος ζητά βοήθεια, περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Υπάρχει προβληματισμός και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα της «πράσινης» ενορίας, για να υιοθετήσουμε φιλικές προς το περιβάλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε οργανωμένη βάση» τονίζει ο π. Αμφιλόχιος.

Επικρατεί προβληματισμός

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους ενοριακούς ναούς λόγω των ανατιμήσεων που συνεπάγονται αύξηση στο λειτουργικό κόστος, με τον προϊστάμενο του ιερού ναού Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας π. Σταύρο Σωτηρόπουλο να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «μας προβληματίζει πάρα πολύ το ζήτημα της θέρμανσης».

Με τη σκέψη ότι «θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας», ο π. Σταύρος αναφέρει ότι «παρακαλούμε να συνεχιστεί ο καλός καιρός, διότι σκεφτόμαστε πότε θα ανάψουμε τη θέρμανση στον ναό».

Διαχρονικό στήριγμα σε κάθε ναό οι ενορίτες, με τον φετινό χειμώνα, ωστόσο, να διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολος για όλους. «Ο κόσμος είναι διστακτικός, διότι όλοι διακατέχονται από την αγωνία για τον φετινό χειμώνα. Θέλουν να βοηθήσουν, να προσφέρουν, αλλά αναλογίζονται τον φετινό χειμώνα και δικαιολογημένα ανησυχούν» τονίζει ο π. Σταύρος, για να προσθέσει ότι οι ενορίτες προσφέρουν τον οβολό τους, σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Σημείο αναφοράς για κάθε ναό το φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσεται, με τον π. Σταύρο να υπογραμμίζει ότι διατυπώνονται ήδη αιτήματα για ξύλα, θέρμανση, ενοίκια και κάλυψη οφειλών στη ΔΕΗ από δεκάδες άπορες οικογένειες. «Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για όλους. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας βοηθήσει κι εμάς, αλλά και τον κόσμο, για να στηριχθεί και ν’ αντέξει. Να αντέξουμε όλοι μαζί» τονίζει ο προϊστάμενος του ιερού ναού Πέτρου και Παύλου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου