ΤΟΠΙΚΑ

Ηρθε η ώρα της κάλπης

ηρθε-η-ώρα-της-κάλπης-318169

Η ώρα της κάλπης… ξαναέφθασε. Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Οι εκλογές στη Μαγνησία θα διεξαχθούν σε 316 εκλογικά τμήματα που ορίστηκαν για το νομό, ενώ θα λειτουργήσουν και τρία τμήματα ετεροδημοτών.

Συνολικά το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν 175.294 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων οι 84.487 άνδρες και 90.807 γυναίκες.

Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων θα παραμείνουν και σήμερα ανοιχτές οι υπηρεσίες του Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου αλλά και το Δημαρχείο Βόλου. Το δημοτολόγιο θα λειτουργήσει από τις 6 π.μ. έως το κλείσιμο της κάλπης. Το Ληξιαρχείο θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως το κλείσιμο της κάλπης.

Ανοιχτό θα είναι και το Δημαρχείο, από τις 7 το πρωί.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από τις 2 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την εκλογική διαδικασία

-Γιατί οι εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου γίνονται µε λίστα;

Σύµφωνα µε τον εκλογικό νόµο, σε περίπτωση που διεξαχθούν δεύτερες εκλογές εντός 18 µηνών, αυτές διεξάγονται µε λίστα και όχι µε σταυρό

-Πότε ανοίγουν οι κάλπες;

Από 7.00 το πρωί έως 19.00 το απόγευµα

-Πώς θα µάθω που ψηφίζω;

Οι εκλογείς µπορούν να µάθουν που ψηφίζουν:

Μέσω του διαδικτύου στο www.ypes.gr (Μάθε που ψηφίζεις)

Καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου 2131361500

-Πώς ψηφίζουµε στις εκλογές µε λίστα;

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν µόνο το ψηφοδέλτιο µε το κόµµα που επιθυµούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίµησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόµµατος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια µε σταυρό προτίµησης δεν προσµετρούνται ως άκυρα

-Τι χρειάζεται να έχω µαζί µου για να ψηφίσω;

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν µαζί τους την αστυνοµική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατοµικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων. Η «κοµµένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση που κάποιος εκλογέας έχει χάσει την ταυτότητά του, οι δήµοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνοµικών αρχών θα λειτουργήσουν τόσο την παραµονή των εκλογών όσο και την ηµέρα της ψηφοφορίας προκειµένου να εκδοθεί η νέα ταυτότητα.

-Είµαι ετεροδηµότης, πού ψηφίζω;

Οι ετεροδηµότες ψηφίζουν στον τόπο διαµονής τους, τους συνδυασµούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση µέχρι 30/06/2015.

-Ποιοι έχουν δικαίωµα ψήφου;

∆ικαίωµα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

Έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).

Είναι εγγεγραµµένοι σε εκλογικό κατάλογο δήµου της χώρας. ∆εν έχουν στερηθεί το δικαίωµα του εκλέγειν.

-Η ψήφος είναι υποχρεωτική;

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος στις γενικές βουλευτικές εκλογές , σύµφωνα µε τις διατάξεις του Συντάγµατος και της εκλογικής νοµοθεσίας είναι υποχρεωτική. Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδοµηκοστό έτος της ηλικίας τους.
  • Οσοι θα βρίσκονται κατά την ηµέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδηµοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τµήµατος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου