ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για το λιμανάκι της Κ. Γατζέας

κίνδυνος-για-το-λιμανάκι-της-κ-γατζέας-31729

Τον κίνδυνο να κοπεί το λιμανάκι της Κάτω Γατζέας τονίζει το Δ.Σ. του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Γατζέας, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το πρόβλημα χρονίζει και δεν διαφαίνεται λύση, παρότι έχει επισημανθεί επανειλημμένες φορές στους αρμόδιους φορείς.

Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας αναφέρει τα εξής: «Από τους προπέρσινους αλλά και τους πρόσφατους σφοδρούς νοτιάδες των τελευταίων μηνών του 2012, όπως έχουμε μεταφέρει κι άλλες φορές, έχει πληγεί τόσο η παραλία, όσο και ο κυματοθραύστης του λιμανιού της Κάτω Γατζέας. Πιο συγκεκριμένα οι ζημιές εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του παραλιακού κρηπιδώματος, απ’ όπου, τρυπώντας το, «πέρασε» το νερό και «κούφωσε» το έδαφος κάτω από τον ασφαλτικό τάπητα της παραλιακής οδού με αποτέλεσμα αλλού να «καθίσει» ο δρόμος κι αλλού να δημιουργηθούν βαθιές τρύπες στο οδόστρωμα.

Παράλληλα μ’ αυτές τις ζημιές, από τον τεράστιο κυματισμό αποσπάστηκαν και σκορπίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας αρκετοί φερτοί ογκόλιθοι από τον εξωτερικό οπλισμό της νότιας πλευράς του κυματοθραύστη του λιμανιού, με αποτέλεσμα το κύμα να εισχωρεί πια ανεμπόδιστο και να πλήττει τον εσωτερικό τσιμεντένιο σκελετό αυτής της πλευράς, έτσι ώστε να σχηματιστούν ήδη ρήγματα σε όλο το πλάτος της εκεί αποβάθρας και να κινδυνεύει με τους επόμενους νοτιάδες να «σπάσει» στα σημεία αυτά το λιμάνι.

Κίνδυνος που μάλιστα διαφαίνεται άμεσος στο απογυμνωμένο από ογκόλιθους σημείο του κυματοθραύστη, όπου στον αντίστοιχο χώρο της αποβάθρας έχει στηθεί το φθινόπωρο του 2009 από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού μας Ναυτικού ο αυτόματος πυρσός του λιμανιού, ο οποίος βέβαια και κινδυνεύει άμεσα, αν σπάσει το λιμάνι στο συγκεκριμένο σημείο.

Για την επούλωση όλων αυτών των πληγών ο Σύλλογός μας ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Βοήθεια που δόθηκε πρόσφατα με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιο επειγόντων προβλημάτων από τις ζημιές στο κρηπίδωμα και στον παραλιακό δρόμο, αντιμετώπιση για την οποία ο Σύλλογος μας και οι κάτοικοι του οικισμού μας ευχαριστούν θερμά τη Δημοτική μας αρχή. Για το πρόβλημα, όμως, του Λιμανιού, που χρονίζει, δεν διαφαίνεται λύση.

Κι εδώ να θυμίσουμε πως ο Σύλλογός μας, ασκώντας παρεμβατικό ρόλο, έχει ενημερώσει επανειλημμένα για το επικίνδυνο της κατάστασης, τόσο το Δήμο Νοτίου Πηλίου, όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, που με τη σειρά τους, κι ύστερα από επιτόπια εξέταση, αφού βεβαιώθηκαν για το άμεσο της αντιμετώπισης του σχετικού προβλήματος, ζήτησαν την άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου αλλά και του Λιμεναρχείου Βόλου για την αποκατάσταση των βλαβών στο Λιμάνι. Αποκατάσταση για την οποία ωστόσο για να δοθεί η άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, η ίδια, τηρώντας απαρέγκλιτα την τυπική διαδικασία, ζητάει τη σύνταξη και την υποβολή μιας μελέτης που βεβαιωμένα θα στοιχίσει πολλαπλάσια απ’ όσο το ίδιο το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Έργο το οποίο δεν απαιτεί τίποτε άλλο από την τοποθέτηση στα πληγέντα σημεία, απ’ όπου αποσπάστηκαν οι φερτοί ογκόλιθοι, κάποιων νέων ογκολίθων, τη δαπάνη της αγοράς, της μεταφοράς και της τοποθέτησης των οποίων δηλώθηκε υπεύθυνα από το Σύλλογό μας πως θα την αναλάβει ο ίδιος.

Είναι φανερό πως τίποτα δεν προχωράει για την περίπτωση, αφού η αρμόδια κρατική υπηρεσία κρατάει άκαμπτη στάση, ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να συντάξει μια στην ουσία τυπική, όσο και άχρηστη αλλά και δαπανηρή μελέτη κι εμείς βέβαια δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρανομήσουμε ενεργώντας αυτόβουλα. Άρα δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τον επόμενο ή μεθεπόμενο νοτιά, πού θα συντρίψει το πανέμορφο λιμανάκι μας, συντρίβοντας μαζί του και τις ελπίδες μας πως σ’ αυτή τη δύσμοιρη χώρα θα μπορέσει κάποτε να επικρατήσει η απλή λογική και το καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου