ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδριο Αστρονομίας στον Βόλο: Πιθανή η μετοίκηση στο διάστημα…

συνέδριο-αστρονομίας-στον-βόλο-πιθαν-315736

Η πιθανότητα μετοίκησης στη σελήνη μετά από 20 χρόνια κυριάρχησε στην πρώτη μέρα του τριήμερου 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αστρονομίας που φιλοξενήθηκε στον Βόλο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με τη συμμετοχή 150 διακεκριμένων συνέδρων και ολοκληρώθηκε χθες.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βολιώτισσα Αστροφυσικός Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δήμητρα Ρηγοπούλου με θέμα: «Από την Κοσμογονία στην Κοσμολογία, ένα ταξίδι στο Σύμπαν».

Στη διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε ότι οι πιθανότητες μετοίκησης στο φεγγάρι είναι πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με άλλους πλανήτες, διότι βρίσκεται πιο κοντά στη γη σχετικά με τα άλλα ουράνια σώματα. Το φεγγάρι απέχει από τη γη 380.000 χιλιόμετρα, ενώ όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Ενωση Διαστήματος διεξάγει αρκετές μελέτες για τη δημιουργία μιας κλειστής πόλης, όπου τα πάντα θα λειτουργούν σε προστατευμένο περιβάλλον.

«Πιστεύουμε ότι στο φεγγάρι υπάρχει νερό. Οι παγετώνες που υπάρχουν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη ζωής, αν δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε νερό με κάποιο τρόπο, αλλά επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα όπως υπάρχει στη γη, ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον» είπε.

Οπως αποκάλυψε στη διάρκεια της ομιλίας της, έχουν ήδη γίνει μελέτες για την κατασκευή σεληνιακής πόλης και ενδεχομένως την επόμενη 20ετία θα ξεκινήσει πειραματικά η μετοίκηση ομάδων επιστημόνων.

Η ίδια σημείωσε παράλληλα ότι «στο διαστημικό κοσμοσταθμό γίνονται άπειρα πειράματα αυτή την στιγμή, για να δούμε πως μπορεί ο άνθρωπος να επιζήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε συνθήκες όπως αυτές στο διάστημα και διεξάγουμε πάρα πολλά προγράμματα πως μπορούμε να μεγαλώσουμε τροφή στο διάστημα».

Στους στόχους της συγκεκριμένης διοργάνωσης αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας συμμετέχει διοργανωτικά, στηρίζοντας την προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστή η επιστήμη της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. «Στηρίζουμε οικονομικά τη δράση και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, θα δώσουν τα φώτα τους σε αυτούς που ενδιαφέρονται. Είναι μια επιστήμη με δυναμική πορεία και θέλουμε να την στηρίξουμε» είπε.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, Λουκάς Ζαχείλας, δήλωσε από την πλευρά του ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την αστρονομία. Ως μάθημα δεν υφίσταται πλέον στην εκπαίδευση και στηρίζουν την συγκεκριμένη επιστήμη τα Πανεπιστήμια και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι».

Οι εργασίες του συνεδρίου με διοργανώτρια την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο και τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου, ολοκληρώθηκαν χθες. Στην εναρκτήρια συνεδρία παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλοί φίλοι της αστρονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου