ΤΟΠΙΚΑ

Φυλάκιση δύο ετών για ζωοκτονία

φυλάκιση-δύο-ετών-για-ζωοκτονία-314876

Καταδίκη σε ζευγάρι αγροτών από το Πήλιο για την επιθετικότητα των τεσσάρων σκυλιών τους

Καμπάνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε ζευγάρι αγροτών του Πηλίου. Κυκλοφορώντας ελεύθερα τα μεγαλόσωμα σκυλιά τους κατασπάραξαν τα πρόβατα κτηνοτρόφου, που υπέστη σοκ από τις σκηνές φρίκης, αλλά και τεράστια οικονομική ζημιά.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Οκτώβριο του 2016 σε περιοχή του Πηλίου και οι ιδιοκτήτες των σκύλων, το ζευγάρι των αγροτών, κλήθηκαν χθες για να απολογηθούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 500 ευρώ με αναστολή τριετίας.

Στο δικαστήριο ήταν παρούσα η γυναίκα ηλικίας 65 ετών, ενώ ο άνδρας ηλικίας 79 ετών εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

Οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι δεν ήταν τα δικά τους ζώα που προκάλεσαν την καταστροφή, αλλά αγέλη αδέσποτων σκύλων. Ομως, δεν κατάφεραν να πείσουν.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν συνολικά έξι μάρτυρες. Ο ένας είχε προσωπική εμπειρία, καθώς το 2015 είχε βρει νεκρό σε ρέμα κατσίκι του, που όπως υποστήριξε στο δικαστήριο το είχαν κατασπαράξει τα δύο από τα τσοπανόσκυλα των κατηγορουμένων.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τα ζώα του ζευγαριού έχουν προκαλέσει πλείστα προβλήματα με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαμαρτυρίες και στο ζευγάρι να γίνονται συστάσεις. Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο παθών, που περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις τραγικές εικόνες, που αντίκρισε στο ποιμνιοστάσιό του στις 25 Οκτωβρίου 2016 στις 3.40 το μεσημέρι. Επέστρεφε στο ποιμνιοστάσιο για να φροντίσει τα ζώα του όταν είδε τα μεγαλόσωμα σκυλιά των κατηγορουμένων να βρίσκονται εντός της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης, να του γαβγίζουν απειλητικά και ύστερα να τρέχουν, να πηδούν τον φράχτη και να εξαφανίζονται.

Υστερα πλησιάζοντας τα ζώα του με πόνο διαπίστωσε ότι τα 25 από τα 42 πρόβατά του ήταν νεκρά. Κτηνίατρος βεβαίωσε τον θανάσιμο τραυματισμό τους από επίθεση σκύλων.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους και τους καταδίκασε. Μετά τη δίκη οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση. Επισημαίνεται ότι για την ίδια υπόθεση οι διάδικοι βρίσκονται και στα αστικά δικαστήρια, καθώς ο παθών διεκδικεί αποζημίωση για τη μεγάλη ζημία που υπέστη από την απώλεια των ζώων του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου