ΤΟΠΙΚΑ

Αδειάζουν τμήματα στα Δημοτικά

αδειάζουν-τμήματα-στα-δημοτικά-314510

Με μισούς μαθητές λειτουργούν τμήματα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, κάθε φορά που παρουσιάζεται κρούσμα κορονοϊού. Γονείς υπό τον φόβο να μην κολλήσουν τα παιδιά τους και οι ίδιοι, προτιμούν να τα κρατούν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμες διδακτικές ώρες, αλλά και να βεβαιώνονται σε βάρος τους απουσίες.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων στον νομό ήταν σχετικά χαμηλός σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας. Καταγράφηκαν 18 κρούσματα σε μαθητές, ένα σε εκπαιδευτικό και δύο σε βοηθητικό προσωπικό στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και επιπλέον 16 κρούσματα σε μαθητές και ένα σε εκπαιδευτικό σε 14 τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων στη Μαγνησία.

Ωστόσο, σε επίπεδο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ο αριθμός των μολύνσεων τον Νοέμβριο έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο των κρουσμάτων ολόκληρου του Οκτωβρίου.

Μάλιστα, κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα, η σχολική τάξη αδειάζει, με την πλειονότητα των μαθητών να μένει σπίτι για προληπτικούς λόγους. Για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος θα πρέπει να νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών. «Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Οσο συνεχίζουν να λειτουργούν τα τμήματα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος της διασποράς», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

«Ακριβώς για να προστατεύουν την υγεία των παιδιών τους, γονείς κρατούν τους μαθητές στο σπίτι κι έτσι χάνουν και διδακτικές ώρες και χρεώνονται με απουσίες. Αν δεν αλλάξει το 50% συν 1 τα τμήματα θα υπολειτουργούν» πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας μείωση του ποσοστού των νοσούντων μαθητών για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, αλλά και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα για να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, πρόβλημα υφίσταται και με τους νοσούντες εκπαιδευτικούς, οι κενές θέσεις των οποίων δεν αναπληρώνονται. Τα κενά καλύπτονται εκ των έσω με περικοπή ολοήμερων τμημάτων, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου