ΤΟΠΙΚΑ

«Να σκύψουν στα προβλήματά μας» ~ Τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου

να-σκύψουν-στα-προβλήματά-μας-τα-αιτ-314087

Οι προσδοκίες των επαγγελματιών και εκπροσώπων του τουρισμού από τη νέα κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα κυβέρνηση είναι δεκάδες επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την εστίαση, τον εμπορικό και ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο. Οι προσδοκίες των επαγγελματιών είναι πολλές, με κυριότερη την ανάγκη ελάφρυνσης από τα βάρη που έχουν επωμιστεί και τη θέσπιση μέτρων που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εξι επαγγελματίες – εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταθέτουν τις προσδοκίες τους από τη νέα κυβέρνηση και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να σκύψει πάνω στα δεκάδες προβλήματα που τους απασχολούν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το ζητούμενο για μας είναι να υπάρχει σταθερότητα, να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει, για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Παράλληλα να δούμε με γρήγορους ρυθμούς τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο νέο μνημόνιο και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην πληγεί τουλάχιστον ο τουρισμός και οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα» όπως αναφέρει ο Απόστολος Αθανασός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας. Ο ίδιος επαγγελματίας σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις, η εστίαση, ο τομέας του τουρισμού που έχουν πληγεί πάρα πολύ».

Προσδοκία των ξενοδόχων, αντίστοιχα, είναι «να ασχοληθούν επιτέλους με τον τουρισμό. Να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον τομέα του τουρισμού, τους μήνες που υπήρχαν τα capital controls» επισημαίνει ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Παράλληλα ο ίδιος επαγγελματίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει «να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που γεννιούνται, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αν δεν ασχοληθούμε, προσθέτει, με μια σοβαρή καμπάνια και δεν ξαναβάλουμε τον τουρισμό, ο οποίος επλήγη πάρα πολύ ως τομέας, σε πρώτο πλάνο». Το ζήτημα του τουρισμού απασχολεί δεκάδες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ζαφείρης «πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για το μέλλον, προκειμένου να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας».

Ο Γιάννης Γρηγορίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Εστίασης Νομού Μαγνησίας, τονίζει ότι «τα έσοδά μας είναι λιγότερα από τα έξοδα. Το πρόβλημά μας είναι οι ενημερότητες, είτε είναι ασφαλιστικές, είτε είναι δημοτικές και το αίτημά μας είναι να μας χορηγούνται, για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας». Η σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων και των πάγιων υποχρεώσεων των επαγγελματιών, φορολογία, φπα, ασφαλιστικά ταμεία, και η μείωση, ταυτόχρονα, των εσόδων τους, δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό στο σύνολο των επιχειρηματιών. «Πρέπει να λυθεί το θέμα, να εξελιχθούμε και εάν θέλουν ανάπτυξη, να μας βοηθήσουν με τα ανάλογα μέτρα. Τα λειτουργικά μας έξοδα είναι πανάκριβα, η φορολογία υψηλή, πρέπει κάπως να ελαφρυνθούμε» υπογραμμίζει ο κ. Γρηγορίου.

«Προσδοκία μας είναι να ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό, διότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πράξει κάτι τέτοιο με το συγκεκριμένο τομέα» αναφέρει λακωνικά ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για να προσθέσει ότι αναμένει τη σύνθεση και τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.

Τις προσδοκίες των μελών του εμπορικού κόσμου διατυπώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Τσέλιος υπογραμμίζει ότι «προσδοκία μας είναι η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αγορά, η οποία έχει πληρώσει περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο την κρίση, τις εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα. Περιμένουμε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, σταθερή, η οποία θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των εμπόρων». Παράλληλα, ο πρόεδρος των εμπόρων τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί «με τις ρυθμίσεις των εμπόρων, στην εφορία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες λόγω των γεγονότων, των capital controls, δυστυχώς έχουν χαθεί απ’ τους περισσότερους. Αρα λοιπόν, καταλήγει, πρέπει να δοθούν κίνητρα, να ξαναενταχθούν όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις, λόγω μηδενικών ταμείων και λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά, για να υποστηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας».

Δεκάδες ζητήματα απασχολούν ταυτόχρονα τους αρτοποιούς. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δημήτρης Γκίκας, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας «Η Δήμητρα»: «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο εκτός απ’ το να μη συνεχίζουν να μας αδικούν κατάφορα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου