ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμετώπιση φοβιών με… εικονική πραγματικότητα

αντιμετώπιση-φοβιών-με-εικονική-πρα-313739

Πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο οι «Ημέρες Καινοτομίας» και η πρώτη ομάδα συμμετέχει στον τελικό διαγωνισμό στο Παρίσι για τη χρηματοδότηση της ιδέας της

Αντιμετώπιση φοβίας μέσω της έκθεσης του ατόμου σε αυτό που του δημιουργεί τον φόβο χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, είναι η επιχειρηματική ιδέα για «έξυπνη υγεία» που αναδείχθηκε νικήτρια από τον Βόλο, στις «Ημέρες Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκαν προχθές στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου.

Επτά φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκρότησαν ομάδα και συνεργάστηκαν πάνω στην καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα τους για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, παίρνοντας το εισιτήριο της συμμετοχής στον τελικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Σταύρο Παπατζέλο, Χανς Πιλίντσι, Ζωή Πασχαλίδη και τους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Σπύρο Μαχαλιώτη, Τάσο Δρόσο, Παν. Γρηγοριάδη και Ευαγγελία Κωνσταντίνου.

Η ιδέα προέκυψε μέσω προσωπικής εμπειρίας ενός εκ των μελών της ομάδας που μάλιστα μία φοβία που αντιμετώπιζε του στοίχισε την ίδια την εργασία του. «Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν φοβίες, που μπορεί να τους εμποδίζουν να είναι λειτουργικοί ή και να τους παρεμποδίζουν στην εργασία τους. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει φοβία να μιλήσει μπροστά σε κοινό κι όμως να το απαιτεί η φύση της εργασίας του. Μέχρι σήμερα η λύση είναι ο ψυχολόγος που προσφέρει συμβατική θεραπεία και ίσως κάποια φάρμακα για τη μείωση του άγχους. Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι θεραπεία μέσω της έκθεσης στη φοβία σε προστατευμένο εικονικό περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύει το άτομο», εξήγησε το μέλος της ομάδας κ. Παπατζέλος.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία και θα συμμετέχει στον τελικό διαγωνισμό του Παρισιού διεκδικώντας χρηματοδότηση για να μπορέσει να γίνει «προϊόν».

Τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας» από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με συντονιστή τον Γιώργο Μέγα και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον Γ. Σταμπουλή. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στον Βόλο, εντάσσεται στο πλαίσιο των «Innovation Days» που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη από το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας EIT Health, υπό τον συντονισμό του Imperial College του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ομάδες περίπου 50 φοιτητών εκπαιδεύτηκαν στην πρωτοποριακή μεθοδολογία του MIT στην Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών στην «έξυπνη υγεία». Κατατέθηκαν ιδέες για τη διάγνωση, παρακολούθηση, θεραπεία ή υποστήριξη ατόμων σε προβλήματα υγείας όπως η τετραπληγία, η δυσλεξία, οι φοβίες, η διαχείριση της διατροφής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου