ΤΟΠΙΚΑ

Σε αποχή σήμερα λογιστές – φοροτεχνικοί

σε-αποχή-σήμερα-λογιστές-φοροτεχνικ-31296

Δεν θα προχωρήσουν σήμερα Πέμπτη σε ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι για τους λογιστές –φοροτεχνικούς, οι οποίοι προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή σε εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας για το νέο μπαράζ δηλωτικών υποχρεώσεων, οι οποίες ναι μεν αφορούν στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της οικονομίας, από την άλλη όμως είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν με τις ασφυκτικές προθεσμίες που ορίζονται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Δημήτρης Παππάς, επισημαίνει ότι η θέση του λογιστή – φοροτεχνικού, επιδεινώνεται διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Λογιστές – φοροτεχνικοί συντάσσονται με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για την αποχή.

«Εχουμε μείνει πολύ πίσω. Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία μάς γυρίζει σε εποχές του 1990, τότε που όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ζητούσαν από μία αίτηση για να προωθήσουν μία διαδικασία. Βλέπουμε να ανοίγουν συνεχώς πλατφόρμες και ενώ υπάρχουν τα στοιχεία, ωστόσο να απαιτείται η υποβολή νέων δηλώσεων. Είναι θέμα των προγραμματιστών να δώσουν λύση. Στο e-gov έχουν φθάσει στο φεγγάρι με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αντίθετα με τα πληροφοριακά συστήματα ΕΡΓΑΝΗ και Taxis βρισκόμαστε στην εποχή του κάντε ακόμη μία αίτηση».

Λογιστές – φοροτεχνικοί καταγγέλλουν αυτή την τακτική.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία είχε καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, των μέτρων να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λογιστών – φοροτεχνικών. Σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια των προέδρων των Ενώσεων – μελών της Ομοσπονδίας για να συζητήσει την περαιτέρω δράση και τις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση δικαιωμάτων του κλάδου.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχωρεί και ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ο οποίος συντάσσεται με την απόφαση της Ομοσπονδίας του που κατέληξε ότι οι πολυάριθμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές.

Στο πλαίσιο αυτό οι οικονομολόγοι ζητούν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παράταση στην υποβολή δηλώσεων ακινήτων Ε9, να μην καθορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες δηλώσεων Covid-19 και μεταξύ άλλων να ανασταλούν επ’ αόριστον οι υποβολές παραστατικών στο my data.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου