ΤΟΠΙΚΑ

Τόλμησαν στην πανδημία και τα κατάφεραν

τόλμησαν-στην-πανδημία-και-τα-κατάφερ-312768

Κουράστηκε να ψάχνει μία ζωή να βρίσκει ναρκωτικές ουσίες, να είναι μόνος και αβοήθητος στους δρόμους και εκτεθειμένος σε κινδύνους. Απευθύνθηκε για βοήθεια στον ΟΚΑΝΑ, αγωνίστηκε σκληρά από κοινού με τη θεραπεύτριά του και τα κατάφερε. Βολιώτης ηλικίας 30 ετών βγήκε από τον βούρκο των ναρκωτικών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Τα προβλήματα του νέου άρχισαν όταν ήταν 17 ετών. Δεν περίμενε ότι μερικά τσιγάρα κάνναβης με παρέες μπορούσαν να του καταστρέψουν τα καλύτερά του χρόνια. Στους δρόμους εφτά χρόνια μετά δεν φανταζόταν ποτέ ότι η ζωή του θα μπορούσε να αποκτήσει ξανά νόημα.

Σήμερα εργάζεται και κάνει όνειρα για το μέλλον του. Στηρίζει οικονομικά τους γονείς του που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μαθαίνει ξένη γλώσσα…

Ο 30χρονος αγωνίστηκε σκληρά για να τα καταφέρει. Είδε όμως τις προσπάθειές του να δικαιώνονται. Το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ του έδινε δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει. Ξεπερνώντας τα εμπόδια γινόταν κάθε φορά πιο δυνατός μέχρι που τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τον βγάλει από τον δρόμο που αποφάσισε ότι ήθελε να ακολουθήσει.

Η γενική γιατρός και αναπληρώτρια υπεύθυνη της θεραπευτικής μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο Γιολάντα Στέπιεν Τοπαλίδη λέει ότι όταν ο νεαρός πέρασε το κατώφλι του ΚΕΘΕΑ, ήταν κουρασμένος, εξαντλημένος, καταρρακωμένος. Ηταν πολυτοξικομανής και είχε διαταραγμένη σχέση με το περιβάλλον του και την οικογένειά του. Είχε δικαστήρια που περίμενε. Ηθελε πια να τελειώνει με τα ναρκωτικά.

Ο 30χρονος αντιμετώπισε τον εθισμό του στις ναρκωτικές ουσίες και παράλληλα ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας που απέκτησε στην τοξικομανία.

Με αγώνα, προσπάθεια, σωστή καθοδήγηση – υποστήριξη έβαλε τα πράγματα σε σειρά και είδε πώς είναι να ξαναγεννιέται κανείς. Το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας συγκινήθηκε βλέποντάς τη μεταμόρφωσή του.

«Το πρόσωπό του χαμογελάει πλέον και η εξωτερική του εμφάνιση είναι πολύ καλύτερη. Η συμπεριφορά του είναι άψογη. Κανένας δεν μπορεί να φαντασθεί ότι παλαιότερα ήταν χρήστης», λέει υπερήφανη η κ. Στέπιεν Τοπαλίδη.

Στον ΟΚΑΝΑ βιώνουν από κοντά τα θαύματα που γίνονται. Η αναπληρώτρια υπεύθυνη της μονάδας λέει πως βλέπεις στους ασθενείς ότι αλλάζου η εμφάνισή τους, το χρώμα του δέρματός τους, η έκφραση του προσώπου τους.

Ο αγώνας δικαιώνεται

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται για την κοινωνική επανένταξη και 45χρονος Βολιώτης. «Μπήκε στο πρόγραμμα το 2017 καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα και με την εργασία του. Είναι ένα περιστατικό που από την αρχή δεν πήγαινε πάρα πολύ καλά με την έννοια ότι παρουσίαζε υποτροπές.

Από τις αρχές του 2021 αποφάσισε ότι θέλει να αλλάξει ζωή, γιατί παρουσίασε νευρολογικό πρόβλημα. Μηδένισε το υποκατάστατό του και τα κατάφερε. Μετά από τόσο καιρό κατόρθωσε να πάρει τον δρόμο του. Ηταν στην τοξικομανία επί 25 ολόκληρα χρόνια. Είχε κυριολεκτικά αφοσιωθεί στα ναρκωτικά», σημειώνει.

Συνολικά 7 άτομα Βολιώτες και Λαρισαίοι ηλικίας από 30 έως 52 ετών βρίσκονται στη διαδικασία για κοινωνική επανένταξη. Στην ουσία, σημειώνει η ίδια, το κίνητρο είναι ότι έχουν κουραστεί να ψάχνουν τις ουσίες και καταλήγουν εδώ λέγοντας ότι θέλουν επιτέλους να τελειώσουν με τα ναρκωτικά.

Συνεχής ροή στα αιτήματα

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο έχει συνολικά 216 ενεργούς ασθενεί. Δέχεται συνεχώς αιτήσεις για νέες εγγραφές ή από άτομα που σταμάτησαν το πρόγραμμα, επειδή υποτροπίασαν και γυρνούν πίσω.

Τα νέα περιστατικά αφορούν κατά κύριο λόγο σε νέους ασθενείς, που γνωρίζουν για το υποκατάστατο, έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τον φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγούν τα ναρκωτικά και επισκέπτονται τη μονάδα με διάθεση και ελπίδα.

«Η κατάσταση των ασθενών σε ό,τι αφορά στην εξωτερική εμφάνιση είναι καλύτερη απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Είναι ακόμη νέα παιδιά και δεν έχουν προλάβει να καταστρέψουν την εμφάνισή τους και την ψυχολογία τους σε αυτό τον βαθμό, όπως όταν είχαμε ανοίξει τον ΟΚΑΝΑ και είχαμε ασθενείς με 20 και 30 χρόνια στη χρήση», σημειώνει.

Στον ΟΚΑΝΑ υπάρχουν και ασθενείς που παραπέμπονται μετά από πίεση από το εξωτερικό ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. «Βέβαια αυτά τα περιστατικά δεν πάνε στην αρχή πολύ καλά γιατί επί της ουσίας τους έχουν επιβάλει άλλοι την απόφασή τους να έρθουν εδώ. Φαίνεται και στη συμπεριφορά τους και στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα», τονίζει.

Το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας προσέχει πολύ οι νέοι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τους «παλιούς» που βρίσκονται στη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης, καθώς θέλουν να τους κρατούν σε απόσταση από αυτό το περιβάλλον, στο οποίο είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι.

Η μονάδα είναι πάντοτε δίπλα στους ασθενείς και παραμένει κοντά τους εν μέσω πανδημίας τηρώντας τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Μεριμνά για την αποφυγή συνωστισμού των ασθενών. Οσοι ασθενείς είναι έτοιμοι επισκέπτονται τη μονάδα μία φορά την εβδομάδα, παίρνουν το υποκατάστατο που είναι η βουπρενορφίνη και έτσι η παρουσία τους εκεί είναι ανά αραιά διαστήματα.

«Είμαστε σε ευχάριστη κατάσταση γιατί έχουμε αρκετούς ασθενείς που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να μπουν στο στάδιο take home», σημειώνει η ίδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 216 ασθενείς οι 130 παίρνουν το υποκατάστατο μαζί τους. Είναι καθαροί από την ηρωίνη, συνεπείς στο πρόγραμμα και μπορούν να κάνουν ορθή διαχείριση του φαρμάκου, όπως διαπιστώνουν οι έλεγχοι.

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών παρέχει προγράμματα θεραπείας με ή χωρίς χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών.

Στο πρόγραμμα υποκατάστασης πραγματοποιείται φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και θεραπεία συννοσηρότητας των ωφελουμένων.

Στα «στεγνά» προγράμματα διενεργείται εντατική ψυχοκοινωνική θεραπεία των ωφελουμένων χωρίς χρήση φαρμακευτικών ουσιών – υποκατάστατων. Στόχος της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης είναι η απεξάρτηση και η πλήρης κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Αυτό που διαφοροποιεί τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης από τα υπόλοιπα θεραπευτικά προγράμματα (στεγνά), είναι η χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Τα φάρμακα αυτά έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ελέγξουν ή και να διακόψουν τη χρήση της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών (σιρόπια, παυσίπονα χάπια) και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε με το Νόμο 2161/1993 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εν γένει εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου