ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα περιπατητικών διαδρομών στο μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου

πρεμιέρα-περιπατητικών-διαδρομών-στ-312142

Φιλόδοξο όνειρο που παίρνει «σάρκα και οστά» το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου. Με πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Μαγγίτση, προετοιμάζεται η πρώτη οργανωμένη διάβαση του τμήματος του μεγάλου μονοπατιού από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Αφησσο, το τριήμερο Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που οργανώνουν περιπατητικές περιηγήσεις. Επιπλέον μετέχουν επίσημα οι δύο μεγάλοι φορείς της περιοχής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου, με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη και «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ιατρού.

Στόχος της πρώτης δράσης, πέραν της ευρύτερης διάδοσης του μεγάλου μονοπατιού του Πηλίου, είναι και η κατάθεση από την πλευρά των συμμετεχόντων, εμπείρων διεθνών περιπατητών, ιδεών, παρατηρήσεων και προτάσεων, προκειμένου η τελική εμφάνιση της όλης δράσης να είναι κατά το δυνατόν πλήρης κατά την οριστική παράδοσή της σε χρήση από το κοινό.

Την έναρξη της περιπατητικής διαδρομής θα ευλογήσει από τη Μακρινίτσα, όπου θα γίνει η εκκίνηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, ενώ ο διοργανωτής φορέας έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια στον οργανωτικό τομέα, σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες και οργανωμένες ομάδες υποστηρικτών, ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα.

Πρόγραμμα εναρκτήριας διάβασης

Στο πλήρες πρόγραμμα της εναρκτήριας διάβασης περιλαμβάνονται τα εξής: Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου συνάντηση στις 14:00 στον μικρό χώρο στάθμευσης πάνω από τις Αηδονοφωλιές στον Αγιο Ονούφριο. Στη συνέχεια μετάβαση στη Μακρινίτσα με mini bus, καλωσόρισμα στην πλατεία της Μακρινίτσας με καφέ ή ρόφημα. Ακολουθεί ο επίσημος αγιασμός έναρξης του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιο, παρουσία και του Δ.Σ. του φορέα. Εκκίνηση στις 16:15 της πεζοπορίας με τη διαδρομή Πορταριά – Χάνια. Αφιξη στις 19:30 περίπου, τακτοποίηση στα δωμάτια και δείπνο στους καλεσμένους.

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Η διαδρομή που θα περπατήσουν οι προβεβλημένοι οδηγοί μονοπατιών είναι: Χάνια, Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, Κορυφές Γολγοθάς, Σχιτζουράβλι, Δραμάλα, θα συνεχίσουν στα χωριά Μούρεσι, Νταμούχαρη και θα ανηφορίσουν στην Τσαγκαράδα. Αφιξη στις 18:00 περίπου, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και δείπνο.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου προγραμματίζεται πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30 το πρωί. Στην τελευταία αυτή διαδρομή θα λάβουν μέρος μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που για τον σκοπό αυτό θα φτάσουν στα Χάνια. Η τελευταία διαδρομή είναι: Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι, Μηλιές, Φράγμα Παναγιώτικο, Αφέτες, Αφησσος. Αφιξη στην Αφησσο στις 15:00 περίπου. Θα παρατεθεί αποχαιρετιστήριο γεύμα στους καλεσμένους, στη διάρκεια του οποίου θα κατατεθούν και θα καταγραφούν οι απόψεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων. Επίσης προγραμματίζεται αναχώρηση από την Αφησσο στις 16:30, μετακίνηση των καλεσμένων στον Αγιο Ονούφριο και επιστροφή στις εστίες τους.

Ανάδειξη σημαντικών διαδρομών

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Βασικός στόχος, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να δώσει τη δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Επιπροσθέτως, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιο του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Το υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον».

Αμέσως υιοθέτησε την όλη δράση, ο Ομιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ», εντάσσοντας παράλληλα την χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης λειτουργίας του, θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να χαράζει νέους δρόμους, δημιουργώντας αξία για τους εργαζόμενους του, τους συνεργάτες του, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Με πρόταση και πρωτοβουλία του κ. Ιγνατίου και την αποδοχή του χορηγικού Ομίλου, η όλη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Αμεσος και εφικτός στόχος είναι το συνολικό Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου μήκους 168 χιλιομέτρων να είναι προσπελάσιμο και σηματοδοτημένο την προσεχή άνοιξη του 2022, και να δέχεται τους περιπατητές.

«Ολα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, από αυτούς που πολύ έντονα βιώνουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια», υπογραμμίζουν οι συντελεστές της προσπάθειας.

Ο χάρτης με την πλήρη αποτύπωση του μεγάλου μονοπατιού του Πηλίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου