ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Φέρει ευθύνη όποιος δεν τηρεί τα μέτρα»

μητροπολίτης-δημητριάδος-ιγνάτιος-310646

«Πορεία ζωής» χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την ενθρόνισή του, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι «οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται με ενότητα». Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο και πλέον δεκαετιών στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος τάσσεται υπέρ της τήρησης των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των κυρώσεων που προβλέπονται.

Ανατρέχοντας στη 14η Νοεμβρίου του 1998, τη μέρα που έγινε δεκτός με τη δέουσα επισημότητα στην πόλη του Βόλου, ο κ. Ιγνάτιος κάνει λόγο για «μια επέτειο που οριοθετεί μια πορεία ζωής. Από κείνη την ημέρα, εδώ και 23 χρόνια, έχω πλέον αγαπήσει τους ανθρώπους αυτού του τόπου και τον ίδιο τον τόπο και προσπαθώ με τη χάρη του Θεού να διακονώ ως Επίσκοπος το έργο της Εκκλησίας».

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της διαδοχής από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, τον από Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Παρέλαβα από έναν μεγάλο προκάτοχο, βαδίζω στα χνάρια που εκείνος είχε ανοίξει, αλλά νομίζω ότι οι συγκυρίες και η εποχή μάς δείχνουν και μας υποχρεώνουν να ανοίγουμε και νέους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική μας ζωή, όσον αφορά στον λόγο του Θεού, αλλά ταυτόχρονα και στον διάλογο που αναπτύσσουμε στον τόπο μας. Εναν διάλογο συναντήσεων με ουσία και σημασία για τη Θεολογία και στο θέμα του πολιτισμού».

Αναφερόμενος στο έργο που αναπτύσσεται στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ο κ. Ιγνάτιος υπογραμμίζει ότι περιλαμβάνει «τη διάσωση του πολιτιστικού μας αποθέματος, προσφέροντας κατά το δυνατόν υπηρεσίες στους πάσχοντες αδελφούς μας, με όλη τη δράση που έχει αναπτυχθεί και αφορά στον κάθε αναγκεμένο άνθρωπο. Ταυτόχρονα δε και τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής. Είναι μια επέτειος που μας υπενθυμίζει να βλέπουμε τι συνέβη, να διαπιστώνουμε τι πρέπει να συμβεί και κυρίως να οραματιζόμαστε ένα μέλλον, που ελπίζουμε να είναι καλύτερο από χθες».

«Δώρο Θεού το εμβόλιο»

Δύσκολη η περίοδος της πανδημίας, με τον Σεβασμιώτατο να επισημαίνει: «Νομίζω ότι είμαστε για τα δύσκολα έτσι κι αλλιώς. Πάντα κυριαρχεί σε μας το μήνυμα της Ορθοδοξίας, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού και ότι οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται με την ενότητα, που αποτελεί την πεμπτουσία του λόγου μας».

Ειδικά η περίοδος της πανδημίας απαιτεί «διαρκώς την τήρηση των μέτρων, συνιστά εμβολιασμό, συνιστά μέτρα και υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών σύμφωνα με την εγκύκλιο της Συνόδου. Εμείς από την πρώτη στιγμή σε ανύποπτο χρόνο είπαμε ότι το εμβόλιο είναι ένα δώρο του Θεού και φυσικά τα μέτρα τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα σε όλους τους ναούς μας και μειώνεται συνεχώς και ο αριθμός των ανεμβολίαστων» τονίζει ο κ. Ιγνάτιος.

Υπέρ της τήρησης των μέτρων δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η χριστιανική πίστη επιβάλλει να είμαστε όλοι μαζί και να έχουμε και ταπείνωση όλοι μαζί. Αυτό είναι και θέμα πνευματικότητας. Οποιος δεν έχει την πνευματικότητα, θα φέρει το τίμημα, αλλά και την ευθύνη. Αυτό είναι συμπεφωνημένο και πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη μέρα και εκτιμά ότι «πλέον τα πράγματα δρομολογούνται, προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όλοι να πειστούμε ότι πρέπει να καταβάλλουμε μια τελευταία προσπάθεια και δεν βλέπω άλλον δρόμο από τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου