ΤΟΠΙΚΑ

«Βιώνουμε σκληρότερο, άτυπο lock down»

βιώνουμε-σκληρότερο-άτυπο-lock-down-310616

Στη συγκρότηση κοινού μετώπου για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες, που προκάλεσε η πανδημία, προχώρησαν οι παραγωγικοί φορείς της Μαγνησίας. Σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) οι φορείς ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για τους μειωμένους τζίρους, τα νέα αυστηρά μέτρα, την απουσία χρηματοδότησης από την Πολιτεία, τονίζοντας ότι βιώνουν ένα άτυπο και σκληρότερο lock down. Η εστίαση πρώτη προχωρεί σήμερα σε 24ωρη κινητοποίηση συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά, είπε ότι δεν ισχύει τίποτα από την εικόνα που δίνεται ότι η αγορά λειτουργεί κανονικά και όλα βαίνουν καλώς. «Τα μαγαζιά υπολειτουργούν, ενώ εμείς γινόμαστε αστυνομικοί στις επιχειρήσεις μας και βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση από τη μία να μην έχουμε δουλειά και από την άλλη να κάνουμε τους χωροφύλακες. Αντιδρούμε σε αυτή την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και ότι μπορούμε να συμβάλλουμε, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε», σημείωσε.

«Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ένα άτυπο lock down», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος. Σημείωσε ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν κατακρημνιστεί, ενώ δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης και ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει βίαιη αναδιάρθρωση σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ακόμη, τόνισε ότι το κοινό μέτωπο φορέων ζητεί να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή, να ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να επιδοτηθούν τα ενοίκια και μεταξύ άλλων να βρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να διαχειριστούν το θέμα των επιταγών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Μαγνησίας Δημήτρης Νιζάμης τόνισε επιπλέον ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στις μισθώσεις, καθώς παρουσιάζεται το φαινόμενο ιδιοκτήτες καταστημάτων να ζητούν αύξηση των μισθωμάτων και οι επαγγελματίες να έρχονται αντιμέτωποι με εξώσεις και να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας που έχει μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του πρακτόρων ΟΠΑΠ Μαγνησίας Στέφανος Τύμπας επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο των καταστημάτων τους. «Εχουμε ήδη δύο χρόνια πτώση τζίρου 60%, ενώ τώρα αναγκαζόμαστε να βάζουμε υπαλλήλους μας να απασχολούνται αποκλειστικά στον έλεγχο των πιστοποιητικών και να τους παίρνουμε από άλλα καθήκοντα που έχουν. Οδηγούμαστε είτε σε κλείσιμο, είτε σε πολύ χαμηλούς τζίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κινητοποίηση στην εστίαση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ψητοπωλείων, Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού Ευάγγελος Μπακίρη επισήμανε ότι η εστίαση στον Αλμυρό συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση, αφού τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Η συμμετοχή των καταστηματαρχών εστίασης στη Μαγνησία στην κινητοποίηση θα είναι πολύ μεγάλη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θα αγγίζει το 80%-90%. «Τα αιτήματα είναι κοινά για όλους, έχουν μπει εδώ και μήνες και αύριο (σημ. σήμερα) θα δοθεί ψήφισμα στον πρωθυπουργό», σημείωσε. Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνες από τις οποίες προκύπτει ότι το 95% των επιχειρήσεων δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα στα δύο χρόνια της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης δεν θα γίνει συγκέντρωση για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ομως, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι όλοι οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι θα βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά τους και θα προχωρούν σε αναρτήσεις για την κοινοποίηση της διαμαρτυρίας τους. Ο ίδιος τόνισε ότι θα συμμετέχουν και μεγάλες εταιρείες με υπηρεσίες take away.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις ζητούν να μην είναι υπεύθυνες για την τήρηση των μέτρων καθώς τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τα περιθώρια στην οικονομία για μέτρα στήριξης διεκδικούν μείωση των πάγιων εξόδων τους όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, φόρους.

Μετά την συνέντευξη Τύπου οι φορείς επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου