ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλειστικές νοσοκόμες με «βούλα»

αποκλειστικές-νοσοκόμες-με-βούλα-30917

Σε νέα βάση η απασχόλησή τους στο Νοσοκομείο Βόλου και με νέο τιμολόγιο

Τη δική τους μάχη δίνουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες του Βόλου για να κρατήσουν όρθιο τον κλάδο τους σε μία περίοδο όπου «η εισβολή αλλοδαπών» χωρίς καμία πιστοποίηση προκαλεί μεγάλα προβλήματα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με υπουργική απόφαση δημιουργήθηκε Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε), στο οποίο από τη Μαγνησία με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια απασχόλησης από το ΙΚΑ είναι ενταγμένες 48 αποκλειστικές νοσοκόμες, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα

Η διαδικασία αυτή συνέβαλλε έτσι ώστε να τεθεί σε νέο πλαίσιο η οργάνωση, εργασία και η επιλογή των αποκλειστικών Νοσοκόμων στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές. Στο Νοσοκομείο Βόλου μάλιστα έχει αναρτηθεί ο σχετικός κατάλογος προς ενημέρωση των ασθενών και των οικείων τους και αυτό προκειμένου η διάθεση των αποκλειστικών να γίνεται μόνο από τον κατάλογο του νοσοκομείου και με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν ώστε να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην εργασία για όλες/ους τους συμμετέχοντες. Την ευθύνη για τη σωστή διάθεση των αποκλειστικών από τη λίστα έχει τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε στο νοσοκομείο και απαρτίζεται από την Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας και νοσηλευτή με β’ βαθμό, και υποχρεούται να καταθέτει ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία στο Δ.Σ. του νοσοκομείου για τη διάθεση των αποκλειστικών.

Η παραμονή στο χώρο του Νοσοκομείου όλων των προσώπων ως συνοδών επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης του θεράποντα ιατρού και μόνο σε συγγενικά πρόσωπα. Σε περίπτωση παραμονής συνοδού που απασχολείται κατ’ οίκον με τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση απασχόλησης για αυτό και προσκομίζεται αντίγραφο του εργοσήμου για τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησής του.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των αποκλειστικών νοσοκόμων Μαγνησίας Χαρούλα Τούλη, η ένταξη στο μητρώο ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να σταματήσει η αθρόα προσέλευση κυρίως αλλοδαπών που «ψάρευαν» πελάτες μέσα στο Νοσοκομείο εκμεταλλευόμενες πρωτίστως την άγνοια των ασθενών και των συνοδών τους.

Επιπλέον όπως τόνισε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είναι θετικό το γεγονός ότι με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας «θεσπίστηκε» ένα τιμολόγιο που είναι προσιτό για τους ασθενείς αφού και ο ΕΟΠΥΥ επιστρέφει χρήματα για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών υγείας εφόσον φυσικά προσκομιστεί η απόδειξη καταβολής του τιμήματος.

Για την απασχόληση των αποκλειστικών έχει θεσπιστεί ημερήσιο αλλά και νυχτερινό τιμολόγιο. Για το πρωινό τιμολόγιο η απασχόληση αποκλειστικής νοσοκόμας στο Νοσοκομείο Βόλου είναι 44 ευρώ για κάθε μέρα εκτός Κυριακής που είναι 78 ευρώ. Για το νυχτερινό ωράριο, το τιμολόγιο που έχει θεσπιστεί είναι 55 ευρώ καθημερινά με τη σχετική προσαύξηση το Σαββατοκύριακο όπου το τιμολόγιο το Σάββατο είναι 84 ευρώ και την Κυριακή 60 ευρώ. Από τον ΕΟΠΥΥ που δικαιολογεί 8 ημέρες αποκλειστική νοσοκόμα, η επιστροφή ποσού είναι 28 ευρώ για τις καθημερινές και 35 ευρώ το Σαββατοκύριακο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου