ΤΟΠΙΚΑ

Τιμή στους ήρωες του Πολυτεχνείου

τιμή-στους-ήρωες-του-πολυτεχνείου-309008

Με τη δέουσα επισημότητα τιμάται, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, η σημερινή 48η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, με όραμα μια ελεύθερη Ελλάδα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΜΕ και τοπικοί φορείς συμμετέχουν στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο, συγκέντρωση στον θόλο του παραλιακού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διαδικτυακή εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τιμώντας την εξέγερση, στις 12:00μμ θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Στις 6:00μμ θα συμμετέχει με εκπροσώπους στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στον Θόλο καιστις 8:00μμ διοργανώνει και συντονίζει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα«Η δημοκρατία στα πανεπιστήμια την εποχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.Οφέλη και αντίκτυπα στη δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία».

Κεντρικοί ομιλητές είναι η Ιριδα Λυκουριώτη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αλέξανδρος Κιουπκιόλης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τρόποι σύνδεσης στην εκδήλωση:MS Teams (Για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας) και Σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook (https://fb.me/e/1Xkj4jr0a).

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:«Ο σύλλογός μας συναισθανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, θέλησε να κρατήσει ζωντανές τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς που αφορούν στα κοινωνικά και ακαδημαϊκά ζητήματα. Πράγματι, η στροφή στις διαδικτυακές συζητήσεις έφεραν μία εξωστρέφεια και τεχνικά αύξησαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές. Το άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας βρήκε μουδιασμένους και με μεγάλες οπισθοχωρήσεις ως προς τις διεκδικήσεις μας. Μας έχει αφήσει τραύματα η μακρά πορεία της απομόνωσης, τραύματα που πρέπει να ονοματίσουμε και να ξεπεράσουμε το συντομότερο αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Ακριβώς για να υπηρετήσουμε το αίτημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Κατάθεση στεφάνων από την ΕΛΜΕ

Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιήσουν η ΕΛΜΕ Μαγνησίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίαςσήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο ηρώο, που βρίσκεται στην παραλία του Βόλου.

Με σχετική ανακοίνωση δηλώνουν «πιστοί στα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου» και«καλούν τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους και να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973, καθώς και στις πορείες που θα διοργανωθούν από τους φοιτητικούς συλλόγους.Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ».

Παράλληλα υπογραμμίζουν: «Σήμερα που οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και της 10χρονης μνημονιακής λιτότητας, σήμερα που το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Αυτοδιοίκηση μειώνεται δραστικά και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα φαλκιδεύονται. Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας».

Η ΟΕΒΕΜ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΒΕΜ, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:«Το Πολυτεχνείο είναι η ενεργή μνήμη της Δημοκρατίας μας με μηνύματα αναλλοίωτα στο χρόνο. Ο διαρκής αγώνας για την Δημοκρατία και την Ελευθερία είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, βιώνοντας μια πανδημία με άγνωστο τέλος και συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε και να μην απαξιώνουμε σε καμία περίπτωση. Αν τα παρατήσουμε οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σήμερα εξακολουθούμε να τιμάμε τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, την δικαίωση του αγώνα τους και την ανεκτίμητη προσφορά τους. Σήμερα πρέπει να αντισταθούμε για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα τους με ομοψυχία. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας, το οφείλουμε στο μέλλον μας! Όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή».

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, καταθέτοντας στεφάνι, σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στο μνημείο των Πεσόντων (Αργοναυτών – Φιλελλήνων).

Παράλληλα δηλώνει ότι «48 χρόνια µετά, η 17η Νοεµβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παραμένει οδηγός για να γίνουν πράξη τα αιτήματα των αγωνιστών του.Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι ολοζώντανο, εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας.

Αποτίοντας με σεβασμό τιμή στους ελεύθερους εκείνους μαχητές, καλούμαστε σήμερα, με σεβασμό επίσης, να αγωνιστούμε και για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φόβο της πανδημίας.Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά, με την ίδια αποφασιστικότητα. Τα θύματα της πανδημίας είναι πλέον αμέτρητα σε παγκόσμια κλίμακα, το ίδιο όμως αμέτρητα είναι και τα θύματα του φόβου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

Εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις

Το Σωματείο εργαζομένων στις κοινωφελείς και δημοτικές επιχειρήσεις Νομού Μαγνησίας συμμετέχει και προσκαλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμήσουν και να συντηρήσουν την μνήμη των αγώνων του Πολυτεχνείου.

Η υφυπουργός Παιδείας

Στο μήνυμα που εξέδωσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Τιμούμε, με σεβασμό και συγκίνηση, τους φοιτητές – σύμβολα αντίστασης και αγώνα για Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Παιδεία, κρατάμε ζωντανό το όραμα της εξέγερσης και της θυσίας τους, ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή τους που ηχεί στεντόρεια στα αυτιά μας μέσα από το οπτικό και ηχητικό υλικό μιας εποχής, που δε θα ξεχαστεί. Διδάσκουμε, σε βάθος, στα παιδιά μας τα πρόσφατα γεγονότα, τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αξίζει να παλεύουμε, μετατρέπουμε την ιστορία σε έμπνευση και το παράδειγμα των εξεγερμένων φοιτητών σε πυξίδα και οδηγό για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Με δήλωση που εξέδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο αυτοθυσίας και αγώνα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που μας θυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στην ιστορική αυτή ημέρα που ζει μέσα στους καθημερινούς μας αγώνες, τιμούμε τους αγωνιστές του και το πάντα επίκαιρο μήνυμά του ότι με οργανωμένο αγώνα, ενότητα, αλληλεγγύη ακόμα και οι δυσκολότεροι αγώνες κερδίζονται.

Ο ελληνικός λαός έχει περάσει και περνάει δύσκολα. Η πανδημία έφερε μαζί της μια νέα οικονομική, εργασιακή, κοινωνική κρίση με αύξηση των ανισοτήτων, κοινωνικό διχασμό, τον οικονομικό και κοινωνικό θάνατο του μικρομεσαίου, του εμπόρου, του καλλιτέχνη, του αθλητή. Οι νέοι της χώρας κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια αγορά εργασίας με απελπιστικά πεπερασμένες δυνατότητες και εξοντωτικούς όρους και συνθήκες, ενώ επίμαχα νομοσχέδια υιοθετούνται χωρίς κοινωνικό διάλογο και οι αντιδράσεις καταστέλλονται με χρήση εκτεταμένης βίας.

Το Πολυτεχνείο ζει και σήμερα έχουμε ανάγκη τα διδάγματά του και το μήνυμα ελπίδας που εξέπεμψε. Είναι χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία και να αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα και με θάρρος για έναν κόσμο καλύτερο που δε χαρίζεται, αλλά διεκδικείται».

Η Κ. Παπανάτσιου

«17 Νοεμβρίου: Ημέρα τιμής στους αγώνες της νέας γενιάς του χθες και του σήμερα» υπογραμμίζει η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αναφερόμενη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 14 Νοεμβρίου του 1973, υπογραμμίζει ότι «επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων των φοιτητών.Η γνώση των φοιτητών του Πολυτεχνείου βοήθησε στην άμεση λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και πολύγραφου, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, ενάντια στην μονοδιάστατη πληροφορία των φιλοδικτατορικών μέσων της εποχής.

Οι φωνές της νεολαίας του τόπου, ήταν οι πρώτες που ήχησαν τόσο δυνατά και καθαρά. ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες τα συνθήματά τους κατέκλυζαν τους δρόμους της Πρωτεύουσας, νικώντας το φόβο και το σκοτάδι. Μέσα στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πίσω από τα κάγκελα της σχολής, οι νέοι και οι νέες της εποχής, ανέπνευσαν τον αέρα της ελευθερίας. Δίδαξαν – με τον αγώνα τουςδημοκρατία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, υψηλά ιδανικά.

48 χρόνια μετά, οι φωνές των φοιτητών του Πολυτεχνείου ηχούν ακόμα δυνατά.Τους τιμούμε, σεβόμενοι τους αγώνες της σημερινής νέας γενιάς. Τους τιμούμε, διεκδικώντας στο πλάι των παιδιών μας, το δικαίωμα στην παιδεία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στο ψωμί.Τους τιμούμε, αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι και οι νέες αυτού του τόπου, πάντα μας δείχνουν το δρόμο».

Οργάνωση Βάσης Βόλου -ΜέΡΑ25

Η Οργάνωση Βάσης Βόλου – ΜέΡΑ25 καλείόλους,φοιτητές, εργάτες, υπαλλήλους, ανέργους, όλους τους δημοκρατικούςπολίτες, να συμμετάσχουν μαζικά (με όλα τα μέτρα προφύλαξης) στην συγκέντρωση-πορεία σήμερα στις 6 μμ στον θόλο του Πανεπιστημίου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει ότι: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καρφί στο μάτι της αστικής εξουσίας γιατί φωτοβολεί σαν φωτεινή επιγραφή τη μεγάλη αλήθεια ότι ενίοτε δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες μαζί. Το σύνθημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και «Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, συμβολίζοντας τα οράματα και τις αξίες για μια άλλη κοινωνία με Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Δικαιοσύνη. Γιατί η κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε & παλεύουμε να οικοδομήσουμε, είναι για μια ζωή ολόκληρη, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλες/όλους, με αξιοπρέπεια. Για αυτό και εμείς δίνουμε ραντεβού στους δρόμους της ανατροπής του δίκιου της πάλης για τη νίκη των λαών. Δίνουμε ραντεβού στο δρόμο για να μην φοβόμαστε στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές μας».

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας

Στη σημερινή επέτειο συμμετέχει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, καλώντας τις γυναίκες να δώσουν το «παρών»στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 6:30μμ. στην πλατεία Ελευθερίας Βόλου.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας μέλος (ΟΓΕ), τιμά την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί τις γυναίκες του μόχθου «να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μαςκαταδικάζει να ζούμε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, που θυσιάζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.Τιμάμε το Πολυτεχνείο συνεχίζοντας την ανειρήνευτηπάλη μας ενάντια σ’ αυτούς που σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά και καλούμε τις γυναίκεςτου μόχθου να αρνηθούν το ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή που αναμένει σιωπηλός τις εξελίξεις».

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν τα εξής σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παν. Θεσσαλίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Μαγνησίας και Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου