ΤΟΠΙΚΑ

Παρέλυσε χθες η εστίαση

παρέλυσε-χθες-η-εστίαση-308939

Ρολά κατέβασε χθες η εστίαση, με τις επιχειρήσεις στη Μαγνησία να δίνουν ηχηρό «παρών» στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας και τη συμμετοχή να ξεπερνά το 99%. Σχεδόν καθολική η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στη χθεσινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας, με τους επαγγελματίες του κλάδου να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σχεδόν καθολική η συμμετοχή των επαγγελματιών της εστίασης στη χθεσινή κινητοποίηση, με σχετικές ενημερωτικές αφίσες να έχουν αναρτηθεί στις προθήκες των καταστημάτων. «Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή στη χθεσινή απεργία και οι επόμενες κινήσεις μας θα καθοριστούν με βάση την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την πολιτεία, μετά την κατάθεση των αιτημάτων μας» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης Στέφανος Στεφάνου.

Με τον τοπικό σύλλογο να συμπαρατάσσεται με τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες επιχειρήσεις, ζητώντας από το κυβερνητικό επιτελείο νέα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Μεταφέροντας το κοινό αίτημα και την αγωνία των συναδέλφων του στη Μαγνησία, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός και έλεγχος στους πελάτες μας που μας στηρίζουν χρόνια, και είναι, πλέον, πολύ λίγοι, διότι λόγω του εμβολιασμού, των ράπιντ τεστ και των κρουσμάτων, δεν εισέρχονται στα καταστήματα. Δεν πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα αστυνομεύουμε την κατάσταση. Πρέπει να βρει άλλη λύση το κράτος».

Δραματική μείωση της τάξης του 80% παρατηρείται στους τζίρους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι έλεγχοι υγειονομικών πιστοποιητικών κατά την είσοδο των πελατών στα καταστήματα εστίασης, αναμένεται να επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στον κλάδο. «Είμαστε στην πρώτη φάση των κινητοποιήσεων. Οι αποφάσεις παίρνονται από αγώνα σε αγώνα. Κάναμε χθες την πρώτη κίνηση. Δεν μπορούμε να μην αντιδρούμε ως κλάδος με όσα έχουμε επωμιστεί όλους αυτούς τους μήνες. Ειδικά στο οικονομικό σκέλος» τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου.

Κοινά αιτήματα

Σειρά αιτημάτων κατατέθηκαν χθες από αντιπροσωπεία του κλάδου που επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας εναγωνίως απαντήσεις και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που συσσωρεύονται διαρκώς.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης με την ΠΟΕΣΕ, ο τοπικός σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης ζητά μεταξύ άλλων: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Δήλωση Κ. Παπανάτσιου

Στην παρακάτω δήλωση προέβη, στο μεταξύ, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με την απεργία των επαγγελματιών εστίασης: «Στηρίζουμε τους ανθρώπους της εστίασης και τις κινητοποιήσεις τους. Τους ανθρώπους της εστίασης που δύο χρόνια μέσα στην Πανδημία προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους «ζωντανές» και η κυβέρνηση της ΝΔ τους μεταθέτει την ευθύνη των ελέγχων, για τα δικά της αναποτελεσματικά μέτρα. Η σιωπή των χιλιάδων κλειστών καταστημάτων σήμερα, είναι η πιο δυνατή κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών εστίασης».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου