ΤΟΠΙΚΑ

Αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας ο Γιάννης Πυργιώτης

αναγορεύτηκε-επίτιμος-διδάκτορας-ο-γ-307951

Στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας

Με την αναγόρευση του αρχιτέκτονα πολεοδόμου Γιάννη Πυργιώτη σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, για την πολύτιμη προσφορά του στην ίδρυση του Τμήματος, άνοιξε χθες τις εργασίες του το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Άρεως.

Η υπεύθυνη της τελετής, Ράνια Γάτου, αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο, την αφοσίωση και την έρευνα του κ. Πυργιώτη, τα οποία, όπως είπε, συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Τμήματος όταν ακόμη αυτό έκανε τα πρώτα αβέβαια βήματά του. Τόνισε ότι είχε όραμα και διάθεση για προσφορά και με την συστηματική του εργασία συνέβαλε καθοριστικά στην ταυτότητα του νέου Τμήματος και το χαρακτήρα του μετέπειτα.

Η επιστημονική του συμβολή είναι αναμφισβήτητη για όλους εντός και εκτός Ελλάδας, τόνισε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Παντελής Σκάγιαννης, εμφανώς συγκινημένος.

Ο καθηγητής του Τμήματος κ. Δημήτρης Οικονόμου εστίασε στο όρο του μηχανικού που πέτυχε ο κ. Πυργιώτης να περάσει στο Τμήμα με το κύρος του, αλλά και τη συμβολή στην σύνταξη του Νόμου 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος πριν ακόμη υπάρξει περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Πυργιώτη στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 από τότε που τέθηκε η διοργάνωση αλλά και τον κεντρικό του ρόλο στους τομείς περιβάλλον, τεχνολογία, πληροφορική. Αναφορά έκανε και στο επιτυχές έργο του στον τουρισμό με την εφαρμογή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Ολοκλήρωσε με την προσφορά του μηχανικού πολεοδόμου στο χωρικό σχεδιασμό αλλά και την ίδρυση του Τμήματος.

Η πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Όλγα Χριστοπούλου ανέγνωσε το ψήφισμα και την αναγόρευση.

Το «κουτί» του Χωροτάκτη

«Η μεγάλη ανταμοιβή για να συνεχίζουμε είναι οι αμοιβαίες σχέσεις εκτίμησης και σεβασμού» είπε συγκινημένος ο κ. Πυργιώτης ανοίγοντας τις ομιλίες του Συνεδρίου με θέμα «Το «κουτί» του χωροτάκτη». «Αν δεν υπήρχε η αδιάλειπτη εμπιστοσύνη η συνεργασία και η συμπαράσταση εκπαιδευτικών και φοιτητών δεν τα είχα καταφέρει, πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τη δεκαετή προσφορά του στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης είπε ότι κεντρικός στόχος του ήταν η διαμόρφωση ενός προγράμματος σπουδών που θα εξόπλιζε τους φοιτητές με τα εφόδια τις γνώσεις και την κριτική σκέψη και τη διάθεση διαρκούς αναζήτησης για στοιχεία που θα τους επέτρεπαν αφενός να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας ακόμα και πέρα από τα επαγγελματικά όρια, και αφετέρου να καταστούν προσαρμόσιμοι ή και ανθεκτικοί σε νέες απαιτήσεις διαρκώς μεταβαλλόμενες είτε λόγω των ραγδαίων τεχνικών εξελίξεων είτε των νέων απαιτήσεων, προκλήσεων και προοπτικών του οικονομικού περιβάλλοντος.

Γενικά για το χωροτάκτη, είπε, ότι μέσα από τις αποστολές που επιτέλεσε η πίστη ή η δοξασία με έννοια μία υπόθεση εργασίας ένα μοντέλο ερμηνείας της πραγματικότητας πρέπει να πορευθεί μία επιχείρηση. Στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, είπε, ότι το «κουτί» πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε αμφισβήτηση είτε γιατί το περιβάλλον βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή είτε γιατί το κουτί είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό. «Για να αλλάξει κάτι δεν αρκεί να βγούμε από το κουτί. Πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα πειστικό νέο» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου