ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: Να ασχοληθούμε με το πραγματικό πρόβλημα

κ-γουργουλιάνης-να-ασχοληθούμε-με-το-π-30705

Απάντηση του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα ερωτήματα του Κώστα Αγοραστού

«Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα PM 2,5 επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Στις 22 Μαρτίου είχαμε προαποφασίσει την τελευταία μας συνάντηση. Μας «έπιασε» ο κορονοϊός. Την εκδώσαμε όταν τελείωσε. Εγώ δεν το ξέρω το θέμα για το SRF. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Στην επισήμανση προχώρησε χθες ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που διερωτήθηκε αν ήταν τυχαία η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που συζητήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Βόλου ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι «εγώ ό,τι λέω το ξέρω, το διαβάζω, το υποστηρίζω. Εγώ ξέρω τα δεδομένα από τις μελέτες που έχουν γίνει».

Ο καθηγητής υπενθύμισε τη μελέτη που έγινε το διάστημα 2007-2011. «Εχουμε καταγράψει τα δεδομένα από έναν σταθμό του Πανεπιστημίου και άλλους δύο, αν ενθυμούμαι καλά της τότε Νομαρχίας και της ΔΕΥΑΜΒ. Τα συσχετίζαμε θυμάμαι καλοπροαίρετα και τα συζητούσαμε. Δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ αυτό. Θυμάμαι τη συζήτηση που έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου με αποδοχή και καλή συνεργασία με τον τότε δήμαρχο και νομάρχη».

Για τα εργαλεία της νέας έρευνας είπε ότι «εμείς οι επιστήμονες έχουμε μάθει να κουβεντιάζουμε στα αμφιθέατρα. Κρινόμαστε από κριτές περιοδικών. Δεν απαντάω σε κανέναν. Δεν έχω τίποτα εγώ. Εγώ το πρόβλημα θέλω να λύσουμε», είπε.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται. «Συνεχίζουμε να μελετάμε. Η ομάδα του κ. Σαχαρίδη την ποσοτικοποίηση των ρυπαντών και εμείς βλέπουμε τα αρνητικά αποτελέσματα. Εχουμε πολύ καλά λόγια για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Θα έχουμε πολύ ωραίες πληροφορίες για τα περιστατικά ασθενών. Εχουμε 7.000 επισκέψεις στα ΤΕΠ. Θα συγκριθούν με τα δικά μας. Η μελέτη αυτή θα είναι καλύτερη από του 2011. Θα εντοπίσουμε τις αιτίες προέλευσης, τη διάρκεια της νοσηλείας. Είναι ένα δύσκολο θέμα.

Ξέρετε όταν υπάρχουν τρεις μέρες συνεχόμενης ρύπανσης, τότε υπάρχει πολλαπλάσια δράση. Αυτό που συζητάμε τώρα έχει γίνει σε 600 πόλεις. Εχει γίνει και στον Βόλο. Απλώς επικαιροποιούνται τα στοιχεία. Να ηρεμήσουμε λοιπόν. Να ασχοληθούμε με το πραγματικό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε ο περιφερειάρχης, αλλά η ρύπανση», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου