ΤΟΠΙΚΑ

Συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση

συμβουλές-για-οικονομία-στη-θέρμανση-305461

Χρήσιμες συμβουλές για οικονομία στη θέρμανση, η οποία φέτος έχει απαγορευτικό κόστος για τα νοικοκυριά, δίνει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «η αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει το λαθρεμπόριο των καυσίμων «φορτώνεται» για άλλη μια χρονιά στις πλάτες των καταναλωτών».

Στο ερώτημα τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κάνει εξοικονόμηση χρημάτων στη θέρμανση και να έχει ασφαλή λειτουργία των συστημάτων της παρέχει συμβουλές για την τιμή, την ποιότητα, τη μέτρηση της δεξαμενής.

Όπως ενημερώνει, η τιμή του πετρελαίου διαφοροποιείται έστω και οριακά από πρατήριο σε πρατήριο, και είναι χαμηλότερη για μεγαλύτερες ποσότητες. Η έρευνα στην αγορά ως εκ τούτου είναι απαραίτητη και σε αυτή βοηθά η αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων http://www.fuelprices.gr/

Οσον αφορά στην ποιότητα του πετρελαίου, τονίζει ότι πρέπει να έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα και όχι θολό. Η Ενωση προτρέπει τους καταναλωτές να επιλέγουν για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης προμηθευτές της εμπιστοσύνης τους.

Μέτρηση δεξαμενής

Η Ενωση επισημαίνει: «Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας.

Υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζοντας το εσωτερικό μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το εσωτερικό πλάτος της (π.χ. 1,00 μέτρο) επί 10 λίτρα δηλαδή: 2 x 1 x 10 = 20 λίτρα. Αντίστοιχα σε κάθε εκατοστό ύψους δεξαμενής εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα. Για δεξαμενή εσωτ. διαστάσεων 1,00Χ1,00 αντιστοιχούν 10 λίτρα/εκατοστό».

Παραλαβή πετρελαίου

Για την παραλαβή του πετρελαίου η Ενωση προτρέπει τους καταναλωτές να εξουσιοδοτούν άτομα, τα οποία να γνωρίζουν τη διαδικασία. «Μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου που έχει από πριν η δεξαμενή μας και το ύψος μετά την παράδοση αφού κατασταλάξει ο αφρός ( 5-6 λεπτά). Η μέτρηση γίνεται βάζοντας κάθετα στη δεξαμενή μια βέργα και μετρώντας το ύψος, μέχρι το σημείο που είναι βρεγμένη. Την ποσότητα που παραλάβαμε την βρίσκουμε αν πολλαπλασιάσουμε τη διαφορά των υψών πριν και μετά τη παραλαβή σε εκατοστά, με τα λίτρα ανά εκατοστό της δεξαμενής μας π.χ. (95εκ.-15εκ.)Χ10λίτρα», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η πληρωμή για την παραλαβή αφορά μόνο το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.

Η σωστή συντήρηση

Η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης είναι υποχρεωτική (Ν. 54678/1986) για τη προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, πέρα απ’ αυτό, η Ενωση Καταναλωτών Βόλου τονίζει ότι ένα καλά συντηρημένο και ρυθμισμένο σύστημα θέρμανσης εγγυάται ασφαλή λειτουργία και εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος καυσίμου, μικρότερη εκπομπή ρύπων, μεγαλύτερη απόδοση. Ο κατάλληλος χρόνος για συντήρηση είναι ο Απρίλιος-Μάιος και αυτή γίνεται από ειδικευμένους τεχνικούς, με συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου, ώστε να έχουν την ευθύνη καλής λειτουργίας.

Η οικονομία

Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή.

Η Ενωση συμβουλεύει:

-Κλείνουμε τα σώματα στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται, κλείνουμε το σύστημα όταν απουσιάζουμε, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα ( 18- 19°C).

Για να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας και να επιτευχθεί 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας σημειώνει:

-Κλείνουμε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες ή σιλικόνη.

-Αερίζουμε το σπίτι μας τις ζεστές ώρες της ημέρας πριν ανοίξουμε τη θέρμανση.

-Κλείνουμε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.

– Προσθέτουμε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου και αντικαθιστούμε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά με διπλά τζάμια. Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε κάνει απόσβεση.

-Για ζεστό νερό χρησιμοποιούμε ηλιακό συλλέκτη και όχι πετρέλαιο ή ρεύμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου