ΤΟΠΙΚΑ

Στην τσιμπίδα 242 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον Βόλο

στην-τσιμπίδα-242-ανεμβολίαστοι-εργαζόμ-305446

Στην τσιμπίδα του «ΕΡΓΑΝΗ» πιάστηκαν 242 εργαζόμενοι στη Μαγνησία που δεν τήρησαν την υποχρέωση του rapid test και ειδικά του δεύτερου εβδομαδιαίου. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν ανεμβολίαστοι και πήγαν στην εργασία τους, μην έχοντας υποβληθεί σε test ή παρέλειψαν το δεύτερο rapid test.

Μολονότι η Μαγνησία είναι στο «βαθύ κόκκινο» εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού και η πανδημία «σαρώνει», δυστυχώς υπάρχουν εργαζόμενοι που ρισκάρουν να παραλείψουν το testing, διακινδυνεύοντας έτσι την προσωπική τους υγεία, την υγεία των συναδέλφων τους, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού, την ώρα που ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι υψηλός και η διασπορά μεγάλη.

«Το σύστημα μπάζει» λένε οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών μηχανισμών στον Βόλο που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να διασταυρώσουν αν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε πραγματικά ή εικονικά rapid test, προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στην εργασία τους.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα να «τσεκάρεται», αν ένας εργαζόμενος έχει πραγματικά υποβληθεί σε rapid test και με δεδομένο ότι σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις εικονικών βεβαιώσεων που πιστοποιούν ότι κάποιος είναι «θετικός» ή αρνητικός στον κορονοϊό όλα είναι ανοιχτά.

«Ψάχνουμε στα τυφλά ουσιαστικά» παρατηρούν όσοι ελέγχουν.

Η παράβαση τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εργαζόμενους στην εστίαση και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Αρκετές επίσης είναι οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί σε επιχειρήσεις μικρότερες μέχρι 10 άτομα προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν με πρόστιμα δηλώθηκαν στο ΕΡΓΑΝΗ μόνο για τη διενέργεια του πρώτου rapid test, ενώ όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν καταχωρήθηκαν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν.

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα υπάρχει υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα, με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δύο τεστ. Η υποχρέωση για δύο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) αφορά τους εργαζομένους σε εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.) και τέλος υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από τον νόμο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου